Ministrul Agriculturii a găsit la Arad unii dintre cei mai performanți agricultori din România

0
1793

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,  Adrian Oros, a fost astăzi  la Arad, unde în cadrul unor întâlniri cu administrația locală, directorii instituțiilor deconcentrate, agricultori, investitori în domeniul agricol, discută despre programele sectoriale ale Guvernului.

 În cadrul întâlnirii, au fost prezentate unele dintre proiectele administrației arădene, cu referire la sistematizarea Canalului Mureșel în municipiul Arad, dar și problemele specifice cu care se confruntă investitorii în agricultură. Programul zilei este foarte dens și cuprinde vizitarea unor ferme, abatoare, fabrici de prelucrare a laptelui, ședințe de lucru cu oierii din județ și cu viticultorii arădeni. Ministrul a fost  însoțit de europarlamentarul Gheorghe Falcă, prefectul Gheorghe Stoian, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, și de parlamentari.

La intalnirea ce a avut loc în  Sala Ferdinand a Palatului Administrativ s-a analizat stadiul de implementare al programului de guvernare în domeniul agricol la nivelul județului. Directorii instituțiilor subordonate, de la nivel județean și regional, au făcut o informare despre situația din teritoriu, respectiv problemele curente sectoriale. Județul Arad este unul dintre județele cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene la nivel național, ceea ce trebuie să creeze instrumente noi de dezvoltare și în domeniul agricol. La nivelul zonei de vest a țării sunt 975 de proiecte cu finanțare europeană în dezvoltare rurală (Aradul este pe locul 2, după Timiș), iar valoarea proiectelor arădene este de aprox. 85 de milioane de euro. Prin schemele de sprijin direct, în agricultura din județul Arad au intrat 98 de milioane de euro, de anul trecut. Pe alte programe au intrat încă 4,5 milioane euro.

Mesajul ministrului către instituțiile subordonate a fost că „o secetă pedologică extremă a lovit anul acesta România, în primăvară. În plus, de o lună de zile ne confruntăm cu alte fenomene meteorologice extreme, care provoacă daune nu doar pentru agricultură. Nu în ultimul rând, ca urmare a pandemiei a scăzut foarte mult consumul, comportamentul consumatorului s-a schimbat foarte mult, există stocuri care afectează producătorii. Am văzut în ultimele zile și niște fake news că despăgubirile nu se vor face. Ordonanța de Urgență pe care noi am pregătit-o și am bugetat-o îi despăgubește cu aprox. 200 euro/ha, în funcție de cultură, pe păgubiți. În județul Arad au fost 18 mii de hectare afectate. La nivel național am identificat sume și la alte ministere cu care putem veni în sprijinul fermierilor. Chiar de ieri, statul plătește până la 35% din salariile zilierilor din agricultură. Am identificat sume și la Ministerul Economiei, prin care fermierii vor putea cumpăra instalații de irigații. La Ministerul Fondurilor Europene ni s-au alocat ieri 200 de milioane pentru susținerea antreprenoriatului rural, în special pentru zona de depozitare și prelucrare. În afară de aceste măsuri de compensare a pierderilor cauzate de Covid, avem două proiecte mari: unul este legat de strategia de dezvoltare a apei (fiindcă în ultimii 30 de ani s-au alocat sume insuficiente, iar consecințele precipitațiilor reduse se răsfrâng asupra culturilor), celălalt legat de crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești (pentru că trebuie să creăm o alternativă la marile lanțuri de retail)”.

 Moderatorul întâlnirii, europarlamentarul Gheorghe Falcă , a insistat asupra susținerii agriculturii românești din fonduri europene, prin programe specifice ale instituțiilor europene. El a subliniat că agricultura este un domeniu prioritar la nivelul Uniunii Europene și, pe cale de consecință, și în statele membre cu activități tradiționale în acest sector.

Călin Bibarț, primarul interimar al Aradului, a solicitat ministrului amenajarea Canalului Mureșel, în parteneriat cu Primăria Municipiului, ca „un deziderat de ani și ani de zile al arădenilor, ca dintr-un canal puturos să obținem un loc frumos pentru arădeni, cu spații verzi și piste de biciclete„. Ministrul Oros a precizat că obiectivul Mureșel va fi cuprins în planul de investiții al ANIF.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat în cadrul întâlnirii:„Domnule ministru, județul Arad a beneficiat de o rețea de canale de irigații încă de pe vremea Imperiului Austriac. Cele mai multe au dispărut, arate și integrate în suprafețele agricole. Astăzi trebuie să ne gândim la refacerea acestui sector, căci datorită acestor canale, județul Arad a devenit unul dintre cele mai prospere în secolul trecut. În județul Arad avem un exemplu de succes implementat din fonduri europene: refacerea Canalului Morilor. A fost construit între 1834 și 1840, pe malul stâng al Crișului Alb a fost construit un canal artificial pentru alimentarea mai multor mori de apă, cunoscut sub numele de Canalul Morilor. Această construcție hidrotehnică, prima de o asemenea amploare din țară, este considerată și astăzi ca fiind cea mai importantă realizare de acest fel. Este nevoie de refacerea sistemului de irigații, cu atât mai mult cu cât județul Arad, și veți constata și la vizitele în teren de astăzi, este un grânar al României. Agricultura este al doilea sector economic ca importanţă al judeţului Arad din punctul de vedere al populaţiei ocupate (21,58% din populaţia ocupată a judeţului lucrează în agricultură) și al treilea din punct de vedere al numărului de firme care desfăşoară această activitate și cifra de afaceri realizată”.

Deasemenea, primarii unora dintre cele mai importante orașe și comune arădene s-au întâlnit astăzi cu ministrul Adrian Oros. Dintre subiectele dezbătute s-au detașat motivarea timpilor de așteptare pentru obținerea avize de la CRFIR Timișoara, aspectele privind modificările la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic (în contextul în care județul Arad este o destinație populară pentru turismul cinegetic, în special a turiștilor din Italia, Spania, Germania), extinderea zonelor montane defavorizate, eliminarea birocrației în relația Direcții Agricole-Primării.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vizitat una dintre cele mai performante exploatări agricole din vestul României, Combinatul Agroindustrial Curtici, din județul Arad. Combinatul este condus de dr. Dimitrie Muscă, specialist reputat la nivel național, care reușește performanța de a realiza întregul ciclu producție-desfacere-cercetare în carul fermelor sale. A vizitat ferma de bovine, fabrica de prelucrarea laptelui şi realizarea produselor din lapte, abatorul, laboratorul de analize.

Chișineu-Criș, unde functioneaza  una dintre cele mai importante fabrici de realizare a utilajelor agricole din Europa de Est, Maschio Gaspardo este un alt obiectiv din programul de vizita al lui Adrian Oros. De asemenea, o investiție de 1,6 milioane de euro din fonduri europene, cu o co-finanțare de 10% din partea proprietarului, a fost vizitată, în comuna Sintea Mare din județul Arad, de ministrul Oros. Este vorba despre o fermă de îngrășarea mieilor, afacere de familie, condusă de Maria Mihuța și Sava Dumitru. La vizita în teren ministrul s-a  întâlnit și cu 15 reprezentanți ai oierilor din județul Arad, cu care a discutat despre ajutorul pentru lână, ajutorul pentru tineretul femel de reproducție, normele de aplicare pe legea zilierilor, impozitarea terenurilor agricole în situația în care fermierul este și crescător de animale, pierderile înregistrate de sectorul ovin în perioada pandemiei, genotiparea tineretului femel și mascul născut în 2020.

Ziua de vineri s-a încheiat printr-o întâlnire cu viticultorii arădeni, în zona viticolă Podgoria Miniș-Măderat, una dintre cele mai renumite din vestul României. Vinurile de aici ajung până în Singapore și au fost prezentate și pe piața chineză. Ministrul a fost invitat la o întâlnire de lucru cu aproximativ 40 de proprietari de crame și viticultori, în condițiile în care unul dintre marile proiecte turistice ale Consiliului Județean Arad îl reprezintă Drumul Vinului în Podgoria Miniș-Măderat. Aici sunt investitori din România, Ungaria, Italia, Spania, Olanda, Germania, zona fiind una productivă și cu o istorie de câteva sute de ani. Ministrul va vizita Crama MaxiMarc, o cramă la început de drum, realizată și din fonduri europene. La întâlnire au  participat și primarii din Podgorie, dar și conducerea Consiliului Județean Arad, iar discuțiile au facut referire cu prioritate la susținerea industriei viticole prin programe naționale, subvențiile pentru vie, subvenționarea reînnoirii culturilor.

Corina Henegar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.