Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine elaborarea unui cadru legislativ clar şi consolidat pe termen lung pentru atragerea investiţiilor în agricultură precum şi o abordare integrată a normelor privind utilizarea terenurilor agricole cu sistemul bancar şi infrastructura necesară, conform datelor furnizate luni de Ministrul Agriculturii.

Aceste aspecte au fost abordate la cel de-al 5-lea Summit al miniştrilor agriculturii, desfăşurat în 18 şi 19 ianuarie 2013, în cadrul Târgului internaţional de produse agricole şi alimentare Săptămâna Verde de la Berlin, unde au participat miniştrii din Spania, Polonia, Portugalia, Austria, Luxemburg, Olanda, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi din state terţe în curs de dezvoltare.

Ministrul Daniel Constantin a avut în cele două zile o serie de întâlniri bilaterale, respectiv cu ministrul agriculturii din Federaţia Rusă şi cu cel din Republica Moldova. În discuţia cu ministrul rus a fost abordat subiectul exporturilor româneşti de produse agroalimentare pe piaţa Federaţiei Ruse, părţile ajungând la un acord în privinţa continuării demersurilor începute anul trecut pentru îndepărtarea barierelor tehnice în calea comerţului dintre cele două ţări. Întâlnirea cu ministrul moldovean a vizat cooperarea bilaterală în domeniul agroalimentar, inclusiv din perspectiva pregătirii pentru aderarea la UE. Ministrul român al Agriculturii a discutat cu omologii săi din state membre ale Uniunii Europene pe teme de interes actual, inclusiv reforma Politicii Agricole Comune.

Pavilionul naţional al României, organizat de către Ministerul Agriculturii, a fost vizitat în weekend de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ocazie cu care au fost discutate probleme legate de promovarea produselor româneşti, priorităţile sectorului, mai ales în perspectiva viitoarei Politici Agricole Comun. În urma discuţiei cu expozanţii români s-a agreat că pe viitor este necesară extinderea suprafeţei spaţiului expoziţional, pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de producători care vor să participe la aceste târg.

Anul acesta, pavilionul României a oferit vizitatorilor o gamă largă de produse tradiţionale româneşti provenite de la un număr de 24 de producători.

În perioada 17-28 ianuarie 2013 se desfăşoară la Berlin târgul Săptămâna Verde – cea mai importantă expoziţie din lume în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii. La ediţia din acest an vor expune peste 1.624 de companii din 56 de ţări, pe o suprafaţă de peste 115.000 mp. Organizatorii germani aşteaptă ca în cele 10 zile de expoziţie să intre pe porţile centrului expoziţional peste 400.000 de vizitatori.

 

Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției