Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor a fost astăzi, la Arad pentru a lua pulsul unor lucrări de investiții. Autoritățile arădene nu s-au prea grăbit să anunțe vizita reprezentantului Guvernului și nu este prima dată când, un oficial vine la Arad fără prea multă promovare. Trecând la lucruri concrete, ministrul a anunțat investiții mari: zone cu panouri de sticlă, bănci și ziduri îmbrăcate în cărămidă aparentă…pe Malul Mureșului. Este vorba de proiectul „ForMureș”, care promite investiții de mare amploare, din bani guvernamentali. 

Ministrul Ioan Deneș a fost însoțit în vizita sa de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, de directorul general al Administrației Naționale Apele Române Victor Sandu, de directorul Administrației Bazinale Ape Mureș Cristian Bratanovici, precum și de directorul Administrației Bazinale Ape Crișuri, Sorin Guler. Delegația ministerială a fost însoțită de prefectul județului Arad, Florentina Horgea, de subprefectul, Vasilică Damian, directorul Sistemului de Gospodărire de Apelor Arad (SGA), Caius Parpală, senatorul Mihai Fifor și alții.

Proiectul principal derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor în județul Arad este „ForMureș” ce presupune îmbunătățirea managementului riscului la inundații pe râul Mureș în zona transfrontalieră.

Potrivit oficialilor de la București, vor fi construite următoarele capacități: reabilitare zid de apărare (n.a 2.345 ml) din cadrul lucrării de îndiguire mal drept râul Mureș, zona Pecica – Vladimirescu, în municipiul Arad, între strada Splaiul Mureșului și podul autostrăzii A1, montare panouri de sticlă pe o lungime de 350 m; placaj cu cărămidă aparentă pe o suprafață de 3.200 mp, apărări de mal pe o lungime de 125 m pe malul drept al râului Mureș în apropiere de podul Traian, o zonă afectată de fenomenul de eroziune ; prism de anrocamente pe o lungime de 100 m. „Este un proiect de util pentru arădeni în intravilanul municipiului Arad. Reabilitarea se va face pe o soluţie care să îmbine utilitatea lucrării hidrotehnice cu partea care trebuie să atragă cetăţenii din această zonă”, a declarat Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Investițiile ar urma să se ridice la 11.359.013 de lei. În prezent, a fost publicată pe Sistemul electronic de achiziții SICAP procedura de achiziție. Proiectul a fost discutat și prezentat în cadrul unei vizite pe care delegația a efectuat-o la sediul Parcului Natural „Lunca Mureșului”, dar și la Instituția Prefectului, unde a avut loc o ședință cu directorii instituțiilor deconcentrate județene din domeniul apelor și pădurilor, cu autorități locale și silvicultori.

Alte lucrări inspectate

Ministrul Deneș a mai vizitat amplasamentul altei lucrări hidrografice, la Sâmbăteni, unde se derulează investiția: „Refacere și protecție dig mal drept Păuliș – Sâmbăteni”. Au fost executate și sunt în curs de execuție: 35.000 mc de terasamente, apărare de mal pe o lungime de 150 m, la care se va utiliza cantitatea de 2.100 tone de anrocamente, și, totodată, se va reface un dig afectat pe o lungime de 80 m. Valoarea totală actualizată este de 487.900  lei cu TVA. Lucrarea este realizată din finanțarea proprie a ABA Mureș, cu termen de finalizare în acest an. Investiția este realizată în proporție de 90%, rămânând de finalizat corpul digului și protecția vegetativă.

Nu în ultimul rând, ultimul punct pe agenda de lucru a oficialului a fost o oprire în comuna Brazii, unde a avut loc inspectarea obiectivului „Amenajare Valea Sighișoara, ETAPA a-II-a”.  Aici, valoarea totală actualizată a lucrării este de 29,34 milioane de lei, aceasta urmând să fie finalizată în 2020. Se vor realiza: 5 kilometri de consolidare mal, trei praguri de fund, cinci căderi praguri, 15 podețe de acces, iar albia va fi recalibrată pe  o lungime de 2,6 kilometri.

 

         

Recomandările redacției