Ministrul Bostan, considerat de către profesorii arădeni o rușine pentru țară

0
371

Declarația elucubrantă și cinică a „tehnocratului” Marius Raul Bostan, ministrul comunicațiilor, a produs stupefacție și revoltă în rândul salariaților arădeni din educație: „Gratuitatea învățământului este o reminiscență a anilor de comunism”, iar „o mărire de salarii în zona asta de educație  nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poți recupera.”
Declaraţia le-a dat foc liderilor de sindicat. „Această declarație nu a fost făcută de vreun „cetățean oarecare” la cârciuma din sat, după ce a consumat câteva pahare de votcă, ci de un membru al Guvernului Cioloș, probabil având discernă­mânt. Câtă ură viscerală față de acest popor nevoiaș poate avea un demnitar care spune că «părinții ar trebui să plătească pentru educația copiilor lor?!». Ei oricum susțin, prin taxe și impozite, educația“, susţine Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ.
O asemenea afirmație este făcută în condițiile în care, în Constituția României este stipulat ca drept fundamental, dreptul la învățătură, precum și faptul că „învățământul obligatoriu este gratuit” (art. 32 alin.4). Este intolerabil ca un membru al Guvernului să se lanseze în afirmații publice, fără să cunoască nici cele mai elementare drepturi consfin­țite de Constituția statului din al cărui Guvern face parte și care are ca principală  responsabilitate să asigure guvernarea, în limitele legii, mai ales ale celei fundamentale.
Într-o țară ca România, în care aproximativ 40% din populație trăiește la limita de subzistență, un ministru al Guvernului nu are dreptul să declare public asemenea enormități, consideră sindicaliştii.
„Domnule non-ministru, pentru foarte mulți părinți din această țară, acei «100 de lei pe lună», pe care îi propuneți cu atâta ușurință să îi plătească lunar pentru educația propriilor copii, sunt, de multe ori, tocmai fondurile lunare pe care familia le are la dispoziție pentru a asigura hrana zilnică a propriilor copii școlari! Dacă pentru un ministru al cărui salariu net s-a triplat anul trecut nu este un efort semnificativ să plătească lunar 100 de lei, pentru educația propriului copil, pentru mulți dintre cetățenii acestui stat această sumă este un «lux nepermis» la un salariu net de sub 1.000 de lei/lună! Acestea sunt realitățile cetățenilor pe care, în calitate de ministru, îi guvernați, dar pe care nu le cunoașteți, întrucât, fiind un ministru tehnocrat „performant”, nu ați avut timp să vă documentați înainte de a emite aberații în spațiul public“, susţine liderul de sindicat.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că este o jignire la adresa tuturor dascălilor afirmația aceluiași ministru conform căreia: „a mări salariile din educație înseamnă că România va intra într-o procedură de buget excesiv”, dar și o dovadă de nesimțire și servilism față de instituțiile internaționale care au interese meschine în și cu această țară.
„Eu, ministru, pot să am 13.500 de lei/lună net, dar tu, profesore, mulțumește-te cu 1.100 de lei, că nu ești performant și, dacă nu-ți convine, dă-ți demisia”, cam acesta este modul de gândire al tehnocratului Bostan.
„Domnule ministru tehnocrat, rolul Guvernului este să finanțeze educația,  să investească în resursa umană din educație și nu să «cerșească» banii de la părinți pentru educarea propriilor copii, cu atât mai puțin să își îndemne dascălii să plece spre alte meserii. Aceste afirmații, coroborate cu cele referitoare la «ideea opririi furnizării energiei electrice pentru consumatori după ora 24.00», denotă o mentalitate corporatistă, similară cu cea enunțată de CEO NESTLE atunci când susținea că «Accesul la apă nu ar trebui să fie un drept public».  Nu este acceptabil ca un membru al Guvernului României să emită astfel de opinii, care limitează sau interzic drepturi fundamentale ale omului“, susţin reprezentanţii profesorilor.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îi solicită lui Dacian Julien Cioloș, Prim – ministrul României, să declare public dacă aceste afirmații incalificabile reprezintă poziția oficială a Guvernului României în ceea ce pri­- vește investiția în educație și în dascălii acestei țări. „Cerem public Primului-ministru să-l demită pe ministru Bostan, ale cărui afirmații nu fac cinste niciunui ministru! Dacă nu o va face, înseamnă că domnul Dacian Cioloș gândește similar cu ministrul Bostan. Simplele scuze postate pe profilul propriu de facebook nu sunt de natură să înlăture gravitatea afirmațiilor publice la adresa dascălilor“, încheie liderul sindicatului arădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.