Ministrul Culturii, George Ivașcu, s-a aflat ieri într-o vizită oficială la Arad, pentru a vorbi despre situația monumentelor de cultură, investiițile de la Filarmonică, investițiile viitoare de la Teatrul „Ioan Slavici” și despre amplasamentul Monumentului Marii Uniri. Cel mai important subiect l-a reprezentat Monu­- mentul Marii Uniri, care este așteptat de luni de zile. Încă nu s-a comunicat un termen final legat de o posibilă dată de inaugurare. Vorbind despre această problemă, ministrul nu a dat niciun fel de asigurări concrete, dar se întrevede o finalitate, urmând ca săptămâna viitoare să se deruleze o întâlnire între reprezentanții Ministerului Culturii și sculptorul Florin Codre. „Mergem acum (la spațiul destinat monumentului n.red.) ne dumirim și săp­tămâna viitoare vom avea și o întâlnire cu autorul. Vom în­cer­ca cât vom putea să grăbim lucrurile, astfel încât la 1 Decem­- brie să fiți beneficiarii acestui monument”, a precizat Ivașcu.
„Sculptorul va suporta cheltuielile de transport”
În acest moment, monumentul este depozitat la Călărași de către sculptor. Ministrul a negat faptul că autorul refuză să vină cu monumentul la Arad: „Nu refuză. O să vină, dar acum, pe noua locație pe care o mai discutăm și cu Consiliul Județean, vom analiza fiecare ceea ce are de făcut”. Locația monumentului nu mai poate fi schimbată, ea fiind aprobată prin hotărârea de consiliu.
Deși sculptorul a afirmat în mai multe declarații publice că refuză să transporte pe cheltuiala sa Monumentul la Arad și că cere Ministe­rului Culturii să suporte cheltuielile de transport, Ivașcu a negat cum că se va întâmpla așa ceva: „Nu. El le va suporta. Așa scrie în contract. Contractul îl obligă să îl transporte. E timpul ca Monumentul să ajungă aici. Se va obliga”. Deși autoritățile locale acuzau Guvernul că evită să sprijine Aradul în anul Centenar, Ministrul Culturii a negat acest lucru: „Nu, în ceea ce mă privește. Dovadă e că sunt la Arad. Dacă ar fi fost așa, aș fi evitat să vin. Sunt aici să găsim soluții împreună”, a spus Ivașcu.
Referitor la date mai concrete legate de Monument, ministrul a spus în repetate rânduri că saptămâna viitoare va afla mai multe, atunci când are loc întâlnirea oficială cu autorul Monumentului.
După discuția din cabinetul primarului, ministrul Culturii a făcut o vizită la Filarmonică unde s-a declarat încântat de lucrările ce au avut loc, „De-abia aștept să vin la premieră”, a menționat ministrul. Atât primarul, cât și ministrul au declarat că lucrările sunt pe sfârșite, urmând ca Filarmonica să fie inaugurată la începutul stagiunii.
Totodată, cei doi au vizitat și Teatrul „Ioan Slavici”, unde municipalitatea anunță că vrea să inves­tească cinci milioane de euro.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției