Reprezentanții centrelor de resurse și asistență educațională din România și din străinătate, alături de reprezentanții celor două universități din Arad, au luat parte, în weekend, la Conferința Internațională „Asigurarea egalității de șanse prin management educațional și servicii de asistență psihopedagogică în context european”. Evenimentul  a fost organizat de CJRAE Arad, a fost găzduit de Complexul M al Universității Aurel Vlaicu și l-a avut ca invitat de onoare pe ministrul Educației Națioanale, Liviu Pop.
În cadrul evenimentului, ministrul a discutat despre teme ca situația manualelor școlare, a banilor profesorilor sau a bugetului pentru anul viitor, acesta declarând: „Este cel mai mare buget pe care l-am avut la Ministerul Educației Naționale în ultimii 27 de ani, discutăm despre șase miliarde de euro. Pe lângă cei șase miliarde de euro, sunt sume consistente alocate infrastructurii școlare. Atât Ministerul Dezvoltării, cât și Ministerul Fondurilor Europene alocă linii de finanțare. Avem 2.500 de obiective prin PNDL care intră în reabilitare sau construcții noi, iar în partea cealaltă, prin POR (Programul Operațional Regional) am lansat săptămâna trecută 248 de milioane de euro destinați exact pentru construcție de creșe și grădinițe, reabilitări de școli. Mai sunt și banii de la programul Cornul și Laptele, unde am aprobat un amendament; acest program va avea o sumă cu 15 milioane mai mult”.
O problemă ridicată de Liviu Pop a fost numărul exact de elevi pe care îl are România, număr care nu se știe cu exactitate: „Noi astăzi încă nu știm câți elevi avem în sistemul de învățământ”. Acesta a dat spe­ranțe ca în următoarele luni această situație se va remedia, derulându-se deja proiecte care se ocupă cu monitorizarea elevilor.
În încheierea conferinței de presă a Ministrului, rectorul Universității Aurel Vlaicu, prof. univ. dr. Ramona Lile a punctat: „Domnul ministru a fost prezent astăzi aici ca și invitat al universităților arădene și a acestor centre, pentru a putea discuta problemele de educație, care există în România și cu acest prilej a răspuns la foarte multe întrebări și probleme pe care le-au ridicat colegii noștri. Îi mulțumim domnului ministru, le mulțumim colegilor din țară și din străinătate pentru prezență și le dorim tuturor «Sărbători fericite!» Sperăm ca anul 2018 să fie un an al educației și copiii, care sunt cea mai importantă bogăție a țării, să fie principalii beneficiari”.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției