Ministrul elveţian al Finanţelor şi-a anunţat demisia, după victoria partidului naţionalist SVP

0
130
epa03513127 Swiss President and Finance Minister Eveline Widmer-Schlumpf (R) and Luxembourg Finance Minister Luc Frieden (L) adresse the media after their meeting at the Finance Ministry in Luxembourg, 18 December 2012. EPA/NICOLAS BOUVY

Ministrul Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, şi-a anunţat demisia după şapte ani în Guvernul Elveţiei, după ce partidul său conservator a pierdut alegerile din această lună, fiind câştigate de o formaţiune politică antiimigraţie, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

Conform Mediafax, Eveline Widmer-Schlumpf şi-a anunţat demisia miercuri, însă nu a precizat clar care sunt motivele acestei decizii, insistând că plecarea sa din Guvernul elveţian nu are nicio legătură cu alegerile generale din 18 octombrie, în urma cărora Partidul Popular Elveţian (SVP) a câştigat o treime din mandatele din Parlament.

Demisia sa era aşteptată după ce Partidul Democrat-Conservator, al cărui lider este, a pierdut alegerile, în timp ce SVP şi-a consolidat poziţia politică.

„Voi pleca din Consiliul Federal (Guvern) la finalul anului”, a precizat Widmer-Schlumpf.

Noul parlament îi va alege pe cei şapte membri ai Guvernului elveţian în decembrie, dar majoritatea mandatelor din Parlament nu va influenţa în mod direct formarea Guvernului. Cele şapte posturi sunt distribuite, în mod tradiţional, între partidele majore de dreapta şi de stânga, în baza unui acord vechi tacit.

Dar popularitatea SVP – a devenit cel mai mare partid din anii 1990 în Elveţia – pune presiune asupra sistemului, care a permis Guvernului Elveţiei să menţină un nivel egal al compoziţiei politice în ultimii 40 de ani. În 2003, SVP a solicitat alocarea a două locuri în Guvern, în loc de unul singur. Widmer-Schlumpf, care atunci făcea parte din facţiunea moderată a SVP, a câştigat al doilea loc în Guvern în 2007, dar a fost eliminată din partid din cauza disensiunilor politice.

Şi-a păstrat locul în Guvern şi a creat Partidul Democrat-Conservator, care, la ultimele alegeri, a câştigat peste 4% din voturi.

SVP a înregistrat un procent de 29,4% la alegerile din 18 octombrie, ajungând să ocupe 65 din totalul celor 200 de locuri ale Camerei Inferioare a Parlamentului elveţian.

SVP a făcut campanie împotriva imigraţiei, diferite grupări ale partidului prezentând imagini dure cu musulmani. Totuşi, partidul a avut o abordare mai moderată faţă de anii trecuţi, adoptând sloganul: „Rămâneţi liberi”.

Anul trecut, Elveţia a votat să limiteze numărul de imigranţi care pot intra în ţară, într-un referendum susţinut de SVP. Elveţia nu a fost afectată de valul masiv de imigranţi şi solicitanţi de azil din Uniunea Europeană, majoritatea îndreptându-se spre Germania şi Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.