Ministrul Justiţiei a evaluat la Arad, modul de funcţionare a sistemului electronic

0
193

DSCN0037Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a venit în vizită la Arad, pentru principalul motiv de a evalua funcţionalitatea sistemului electronic de comunicare a actelor procedurale, implementat la Tribunalul şi Judecătoria Arad, în acest an. Cu ajutorul acestui sistem, procesele pot fi scurtate considerabil, fiind în acelaşi timp mai comod pentru părţile implicate să trimită actele de procedură instanţei. „Am vrut să văd neapărat cum funcţionează acest proiect pentru că avem la nivel naţional un proiect, de a face, începând de la anul, dosarele în format electronic în toate instanţele. Avem din fericire oameni inimoşi, care reuşesc să facă economie pentru instanţe şi reuşesc să apropie oamenii de instanţe, într-un format prietenos. Bănuiesc că ştiţi de proiectul de la Arad de comunicare electronică între instituţii, de a putea accesa pe cale electronică, dosarele. E o formă nu numai de a degreva instanţele de anumite cheltuieli ci de a degreva instanţele de prezenţa în spaţiile de multe ori insuficiente. Spaţiul aici, arată foarte bine, are nevoie de ceva extindere înteleg de la domnul preşedinte, pe care o s-o vedem în perioada imediat următoare. Cum spuneam, motivul principal este de a vedea această aplicaţie electronică, de a vedea dacă Tribunalul din Arad poate fi o instanţă-pilot. După cum arată lucrurile , cred că ar putea să fie o instanţă-pilot, pentru acest proiect naţional de electronizare. Mă bucur să aud că lucrurile merg foarte bine aici. Am purtat discuţii şi cu conducerea Baroului Arad. Este o colaborare bună între avocaţi şi instanţă, nu sunt probleme de comunicare. Am discutat despre implementarea noilor coduri. Este un efort din partea tuturor, judecători, grefieri, avocaţi, dar sperăm să facem fără sincope acesta implementare a codurilor”, a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

În ceea ce priveşte instanţele arădene şi harta judiciară, au existat discuţii despre o posibilă desfiinţare a două instanţe din judeţul Arad, proiect aflat acum în Senat. „Sunt două instanţe propuse pentru desfiinţare, legea în momentul de faţă, este la Senat. A trebuit să văd în ce măsură acest lucru poate fi viabil, nu vrem să desfiinţăm instanţe doar de dragul de a desfiinţa instanţe. Iar acolo unde se poate, să folosim resurse umane în mod eficient, vom vedea în Parlament. Am propus ca o formă de compromis, ca în judeţele în care avem două instanţe pe listă, să renunţăm la una dintre ele. Acest lucru se întâmplă şi la Arad”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Prin urmare, Aradul va folosi ca model pentru celelalte instanţe din ţară pentru implementarea unui sistem de comunicare în format electronic. Vizita ministrului Robert Cazanciuc a fost un succes, fiind demonstrată eficacitatea acestui nou mod de comunicare, iniţiat de instanţele arădene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.