ministruMinistrul delegat pentru Întreprin­deri Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini s-a întâlnit sâmbătă, 11 ianuarie cu reprezentanții me­diului de afaceri arădean. Dezbaterea pe probleme de legislaţie şi accesare de finanțarea europeană a fost organizată de Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad, în parteneriat cu Federaţia Regională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Regiunea V Vest.
La întâlnirea de lucru cu ministrul Grapini au fost prezenți reprezentanți ai Prefecturii, ai Camerei de Comerț, parlamentari locali și oameni de afaceri din mai multe domenii. În timp ce cei mai mulți patroni au fost interesați de înlesniri fiscale și simplificări birocratice pentru accesarea de fonduri europene, alții au cerut lămuriri pe probleme individuale. Ministrul Grapini a spus că ar fi eficiente pentru întreprinzători întâlniri de lucru, organizate la inițiativa Prefecturii, în urma cărora, propunerile oamenilor de afaceri să fie transmise punctual la minister.
Ministrul Maria Grapini a vorbit mai întâi despre schema de minimis destinată IMM-urilor, a cărui sesiune de înscrieri se lansează chiar pe 15 ianuarie. Întrucât schema de minimis a stârnit o întreagă tevatură în vara 2013, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat, după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online, ministrul Grapini le-a spus afaceriștilor că nu trebuie să se grăbească cu înscrierea.
Împrumuturi în franci elvețieni pentru IMM
IMM-urile vor putea accesa câte 100.000 de franci elvețieni dintr-un fond special, constituit în urma unei donaţii a guvernului elvețian, în va­loare de 20 de milioane de franci. „Am făcut un acord cu Elveţia care ne-a dat 20 de milioane de franci elve­ţieni. Fiecare IMM va putea să ia câte 100.000 de franci și să îi returneze apoi statului, cu dobândă bună“, le-a spus ministrul Grapini celor prezenți.
Un alt subiect discutat a fost cel al vânzării terenurilor. Maria Grapini a spus că, din 1 ianuarie, cetăţenii europeni pot cumpăra, ca persoană fizică, terenuri din România fără restricţii, întrucât „există un vid legislativ de aproximativ o lună“, timp în care nu sunt în vigoare condiții suplimentare. Asta în condițiile în care, legea care le oferea românilor drept de preempţiune a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu.
Maria Grapini a mai spus că, cetăţenii non-europeni nu mai au nevoie, în pre­zent, de viză pentru a intra în România, în condițiile în care deţin viză Schengen. Ministrul delegat pentru IMM a spus că Uniunea Europeană nu este de acord cu această decizie. „Riscăm o amendă, dar problema e de ce se opune UE. Adică tot ce spune chiar e corect?! Dacă tu consideri că Schengen este un club de elită mai mare decât res­tul ţărilor, atunci de ce spui că celui care are viză Schengen, care a fost super verificat, îi mai trebuie o viză în ţara care nu este în Schengen”, a declarat Maria Grapini.

Recomandările redacției