Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că ministerul intenţionează să deschidă în acest an un Muzeu al Românilor de Pretutindeni şi că se vor căuta, împreună cu Primăria Capitalei, soluţii privind locul unde acesta va fi amplasat.

„Bugetul ministerului pe anul 2018 este mai mare cu 85% faţă de anul trecut, însă numărul angajaţilor ministerului a rămas acelaşi, respectiv 64, plus cabinetele demnitarilor (…) Ori de câte ori românii din afara graniţelor au avut probleme, am încercat să răspundem prezent, a declarat ministrul Natalia Intotero, în cadrul unei declaraţii de presă în care a prezentant activitatea ministerului în primele 6 luni ale acestui an.

Potrivit acesteia, ministerul s-a implicat şi în rezolvarea conflictelor de muncă, menţionând o situaţie a 400 de români din Germania. Potrivit lui Intotero, bugetul ministerului a crescut de la puţin peste 7 milioane de lei, cât era în 2017, la 12,5 milioane de lei în 2018. Din această sumă, instituţia a demarat proiecte pentru Centenar, pentru care a fost alocată suma de un milion de lei . Pentru educaţie a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei, iar pentru cultură, cea de 980.000 de lei.

„În ceea ce priveşte cultura, avem o sumă de 982.794 de lei şi un total de 28 de proiecte aprobate din 135, proiecte care sunt ale asociaţiilor românilor de pretutindeni. Ca acţiuni proprii, am făcut demersuri pentru înfiinţarea Muzeului Românilor de Pretutindeni”, a precizat Intotero.

Potrivit reprezentanţilor MRP, muzeul ar putea fi deschis în acest an în Bucureşti, iar în ceea ce priveşte locaţia, ministerul caută soluţii de stabilire a acesteia împreună cu Primăria Capitalei.

Recomandările redacției