banicioiuNicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului şi Sportului, a fost prezent, la finele săptămânii trecute la Arad. Acesta a declarat că din toamna acestui an se intenţionează creş­terea la patru a numărului orelor de educaţie fizică în şcoli şi, de asemenea, organizarea unor competiţii naţionale pentru sportul de masă, gen Daciada.
Potrivit lui Bănicoiu, în prezent sunt semnalate foarte multe probleme de sănătate la generaţia tânără. „Afecţiunile cardio-vasculare, obezitatea şi tot felul de efecte ale sedentarismului şi ale faptului că tinerii nu mai sunt obişnuiţi nici cu mişcarea, nici cu alimentaţia sănătoasă, se reflectă în societatea românească la cele mai mici vârste. Acesta este unul dintre motivele pentru care am propus introducerea a 4 ore de sport în programa şcolară, din care două să fie rezervate competiţiilor şcolare, discuţiile în acest sens dintre reprezentanţii MTS şi cei ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării fiind avansate”, a declarat Nicolae Bănicoiu.
În altă ordine de idei, ministrul a susţinut că, în prezent, doar 10-12% dintre copiii de vârstă şcolară din România mai vor să facă sport, din acest punct de vedere ţara noastră aflându-se pe unul din ultimele locuri la nivel european.
„La noi în ţară sunt în prezent foarte mulţi copii care se folosesc de scutiri medicale pentru a nu participa la orele de educaţie fizică. De asemenea, sunt foarte puţini tineri care vor să facă sport de performanţă, datorită acestui fapt nemaiexistând bază de selecţie pentru sportul de performanţă. Astfel că, în prezent, la nivel naţional mai sunt doar circa 200.000 de sportivi legitimaţi, majoritatea fiind fotbalişti. De aceea, ne propunem ca din toamnă să reluăm organizarea unei competiţii naţionale pentru sportul de masă, gen Daciada, care poate că se va numi chiar aşa, pentru că nu tot ceea ce s-a întâmplat înainte de 1990 a fost rău”, a mai adăugat ministrul Bănicioiu.
După conferinţa de presă, minis­trul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a vizitat câteva baze sportive din municipiul Arad, vizită în care a fost însoţit de deputaţii PSD Arad, Dorel Căprar şi Flaviu Măduţa, de prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, şi de şeful ISJ Arad, Claudius Mladin.

Recomandările redacției