• Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministrul Sănătăţii, a discutat cu studenţii medicinişti şi cu pacienţii Clinicii de Hematologie

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, Clini­cile Universitare din cadrul Univesităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – obstetrică-ginecologie, neonatologie, compartimentul de terapie intensinsivă – blocul ope­rator, unde s-a întâlnit cu studenţii Universităţii şi a discutat cu pacienţii internaţi la clinica de Hematologie.
Pe tot parcursul vizitei la Cli­nicile Universitare, ministrul Patriciu Achimaş a fost însoțit de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, conf. univ. dr. Mirandolina Prişcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, şeful disciplinei de boli infecţioase din cadrul UVVG, Adrian Țolea, președintele CJA, conf. univ. dr. Carmen Neamţu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG, medic Coordonator Bloc Operator al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, precum și de cadre didactice medicale.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş din Arad, doctor hematolog, a precizat: „Vizita ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, la Clinicile Universitare, are o semnificație deosebită pentru Universitatea noastră, deoarece dl. ministru a luat un prim contact cu modul de pregătire al studenților mediciniști. Ministrul Sănătății a apreciat și eforturile întreprinse de Universitate pentru eradicarea bolilor, precum cele ocologice cu incidenţă crescută în Arad”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci a subliniat faptul că „înfiinţarea unui Centru local de oncohema­tologie, prevenţie, tratament şi paleaţie al acestor afecţiuni, este necesar datorită patologiei predominante în această zonă”.
„O dezbatere deosebit de interesantă, în ceea ce privește combaterea cancerului, a avut loc și la Prefectură, care a avut tema «Cancerul – un motiv ma­jor de îngrijorare pentru ju­deţul Arad», la care au participat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, prefectul Cosmin Pribac, parlamentarii Dorel Căprar, deputat şi Mihai Chifor, senator – organizatorii mesei rotunde şi specialiști în domeniu. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” are 27 de clinici, dotate modern, ceea ce permite studenților, masteran­zilor și medicilor rezidenți să desfășoare stagii de practică de o înaltă ținută academică”.
Conf. univ. dr. Mirandolina Prişcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, şeful disciplinei de boli infecţioase din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat: „Ministrul sănătăţii ne-a vizitat, în principal, pentru a vedea personal situaţia secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie, dar şi compartimentul de terapie intensinsivă pentru a găsi, împreună, cu factorii de decizie din municipiul şi judeţul nostru soluţia cea mai bună. Având în vedere că secţiile vizitate sunt şi secţii clinice, iar relaţia dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este foar­te bună era normal ca vizita d-lui ministru să includă şi Clinicile Universităţii noastre, unde fac practică studenţii Universității. Conducerea spitalului l-a informat pe dl. mi­nistru asupra faptului că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sprijină acti­vitatea Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă şi toate Cli­nicile Universitare pentru a avea toa­te condiţiile necesare pentru ca activitatea didactică să se desfăşoare conform normelor universitare. De asemenea, mi­nistrul sănătăţii şi-a exprimat speranţa că şi secțiile de pe strada Episcopiei îşi vor desfăşura activitatea întru spaţiu corespunzător”.
„Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, s-a declarat mulţumit de amenajarea şi dotarea clinicilor și sălilor de operaţie şi a promis susţine­rea Ministerului Sănătăţii pentru modernirea condiţiilor din secţii. Domnul ministru a avut o întâlnire şi cu studenţii anului III din cadrul Facultăţii de Medicină Generală a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care îşi desfăşurau activitatea practică în stagiul de chirurgie sub coordonarea profesorului Bogdan Totolici, şeful secţiei Clinice Chirurgie Arad, cadru didactic al Universităţii noastre şi a rămas impresionat de cunoştinţele acumulate de stu­denţi”, a subliniat conf. univ. dr. Carmen Neamţu, decanul Fa­cultăţii de Medicină din cadrul UVVG, medic Coordonator Bloc Operator al Spitalului Clinic Ju­deţean de Urgenţă Arad.
În urma vizitei efectuate la Clinicile Universitare din cadrul UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii, i-a acordat, în numele Senatului Universitar, ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, Diploma de Excelenţă a Universităţii și, de asemenea, l-a invitat să viziteze, la viitoarea descindere în Arad și Institutul de Științe ale Vieții, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Daniel Albu

Recomandările redacției