Având în vedere raportarea mincinoasă a numărului de infecții intraspitalicești, care este întotdeauna mai mic decât numărul lor real, cutumă practicată în toate spitalele din România, ministrul Sănătăţii a declarat că direcţiile de sănătate publică îşi vor intensifica verificările în unităţile medicale. Ministrul a subliniat importanţa raportării şi gestionării corespunzătoare a infecţiilor intraspitaliceşti.

Numărul mare de infecţii asociate actului medical are şi o parte bună. Asta înseamnă că am început să le raportăm. Ţineţi minte anul trecut, timid, am discutat despre creşterea acestui număr, acum cred că suntem la raportarea reală. Nu este un număr îngrijorător, este un număr care impune respectarea măsurilor ce deja există. Trebuie să ne obişnuim că aceste infecţii există, trebuie raportate şi trebuie gestionate corespunzător. Ne apropiem de realitate. 1.000 în patru luni este o cifră mai aproape de realitate, ca şi cifrele din anii trecuţi când ştiţi bine cum erau. Verificăm aplicarea măsurilor care deja sunt reglementate. Direcţiile de Sănătate Publică îşi vor intensifica controalele acolo unde este nevoie, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a informat că peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale au fost raportate în primele patru luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit sursei citate, anul trecut în total au fost raportate la ANMCS 2.274 de infecţii de către 110 spitale.

Recomandările redacției