Conform unor cifre care se vor a fi oficiale, situația în țara noastră nu este tocmai roz. Încă dinainte de 15 iunie când au fost implementate noi măsuri de relaxare, numărul cazurilor din România a început să crească. Dacă până atunci aveam aproximativ 200 de cazuri pe zi, poate chiar mai puține, dintr-o dată s-a depășit pragul de 300, lucru care se menține și în prezent. Toate acestea se pare că se datorează și faptului că, în sfârșit, se fac ceva mai multe teste pe zi. Totuși, văzând că numerele transmise de Grupul de Comunicare Strategică tot cresc, Nelu Tătaru a luat în considerare și punerea în aplicare a unor noi restricții. 

„Avem o săptămână jumătate când suntem pe un platou, am început cu 196 de cazuri și apoi, constant, alternând cu 200 de cazuri, am ajuns la 300-330 până în 345. Urmează o săptămână în care gestionăm și vom avea încă o creștere a numărului de cazuri. Rămâne să avem cazuri grave, cele care forțează sistemul medical, cele de terapie intensivă, care sunt la 195, într-o limită, sub 200 – să sperăm că le putem menține și atunci nu forțăm sistemul medical. Regulile rămân aceleași. Cât timp nu vom păstra aceste reguli, vom avea o transmitere comunitară accentuată, iar transmiterea comunitară va atrage după sine și niște reguli în care să putem restricționa anumite focare, anumite zone sau anumite localități”, a explicat ministrul.

Astfel, în timp ce Spania își deschide granițele și unele țări au dat drumul turismului, ori au planuri serioase în privința aceasta, în România continuă amenințările cu privire la restricții. În ciuda faptului că există promisiuni cu privire la următoarele măsuri de relaxare, românii se simt nesiguri și nu știu încă dacă vor avea sau nu vacanță anul acesta. De asemenea, conform unui epidemiolog român, ne putem aștepta ca numărul de cazuri noi să scadă undeva după 1 iulie, deci mai există o șansă ca și românii să se bucure de mare și vacanțe vara aceasta. 

„Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi gestionate uşor, contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge favorabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum sunt 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare”, a declarat Tătaru, conform sursei citate.

 

Recomandările redacției