Pandemia de COVID-19 va continua să afecteze campionatele din România. Chiar dacă s-au anunțat măsuri mai lejere pentru următoarele săptămâni, care vor da drumul mai multor activități, fotbalul va fi în conti­nuare oprit. Și nu numai fotbalul. Toate acti­vitățile la care ar putea lua parte un număr mare de oameni rămân în continuare suspendate. Ministrul Sănătății a făcut un anunț surprinzător. Pauza ar putea fi prelungită cu încă trei luni.
Astfel, sunt șanse ca „unda verde” să fie dată la începutul lunii august, ceea ce înseamnă că toate campionatele ar putea fi „înghețate”. Rămâne de văzut și care va fi decizia luată la mijlocul lunii următoare, dacă va fi prelungită starea de urgență și în luna iunie. „Măsurile de izolare funcționează și presiunea pe spitale e redusă. Măsurile de relaxare nu înseamnă reluarea competițiilor sportive, deschiderea mall-urilor și a centrelor comerciale. Ne gândim după următorele trei luni să redeschidem. Este o dinamică ce trebuie evaluată”, a spus Nelu Tătaru la Digi 24.
Această posibilitate a fost accentuată și de Raed Arafat, secretarul de stat MAI. „La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răs­pândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: «Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!». OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot ne­gative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poi­mâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămâna, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum. Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact cum au fost respectate pentru Paști sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paști! Foarte devreme de spus, la acest moment, dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai! Foarte devreme! Nu putem estima acest lucru! Nu putem să ne pronunțăm. În orice caz, e foarte devreme!
Rugămintea mea către populație și către sportivi și către toți este să mai aibă răbdare la acest moment. Să nu preseze pentru că presiunile nu vor rezolva nimic la acest moment!„, a spus Arafat, citat de Fanatik.
Ștefan: „Dacă în alte ţări se va juca, se va juca şi la noi”
În replică, secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat că statul trebuie să acopere toate pierderile care apar din cauza acestei situații. Liga va rămâne în contact cu Ministerul Sănătății pentru găsirea unei date realiste.
„Dacă statul va bloca reluarea Ligii 1, procedând altfel decât o vor face alte ţări, sunt convins că se va gândi şi la compensarea pierderilor economice ale fotbalului şi va găsi soluţii. Altfel, consider că ne jucam cu cuvintele. Joaca asta e bună în zona de ficţiune, dar nu când poţi crea prejudicii majore unor actori privaţi. Rămân la părerea că nu vor proceda altfel decât o vor face alte ţări. Dacă în alte ţări se va juca, se va juca şi la noi. Vom deschide un dialog cu Ministerul Sănătăţii în perioada următoare pe tema asta. Vom relua campionatul doar dacă suntem convinşi că măsurile de protecţie sunt suficiente pentru protejarea sănătăţii parti­- cipanţilor. Trebuie să facem distincţie între competiţie sportivă cu public şi fără public. Nu a pretins nimeni să reluăm direct competiţia sportivă. Avem un scenariu cu data de începere la 5 iunie. Ca orice scenariu, el poate suferi modificări”, a declarat Justin Ştefan, citat de Fanatik.
FRF a anunțat, pe site-ul oficial, pe 15 aprilie, că a decis crearea unui grup de lucru pentru a identifica modificările și completările necesare pentru ROAF și RSTJF. Din acesta fac parte reprezentanți din cadrul FRF, LPF, AFAN, reprezentați ai echipelor din eșaloanele doi și trei, futsal și fotbal feminin din Comitetul Executiv FRF. Se are în vedere găsirea unor variante feza­bile cu privire la modul în care s-ar putea relua campionatele.

Recomandările redacției