Ministrul Vela, în Vama Nădlac: „Nu mai există acea reglementare cu intervalul impus de autoritățile maghiare”

0
1091

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut încă o vizită în Vama Nădlac 1, unde a dat mai multe declarații vizavi de noile măsuri ce vor putea fi implementate de la 1 iunie, dar și despre situația românilor care intră în țară la frontiera româno-maghiară, unde au apărut anumite modificări, privind programul impus de tranzitare a statului vecin și culoarele speciale create pentru tranzitul românilor.

„Sunt permise activități în domeniul alimentației publice, se pot deschise terasele, cu anumite condiții. Plajele autorizate pot fi deschise de la 1 iunie, în condiții de siguranță sanitară, doat pe șezlonguri și doar cu distanță între aceste șezlonguri. De luni, există această perspectivă de a implementa o a doua etapă de relaxare. De luni, nu se vor mai completa declarațiile pe proprie răspundere, este permis tranzitul, părăsirea localității, nu mai este nevoie de acest document. În bazinele acoperite sau descoperite, piscine, sunt interzise activitățile de la 1 iunie, dacă situația epidemilogică va fi de bun augur, după analizele făcute de specialiști se poate lua în calcul și această variantă”, a spus Marcel Vela.

Potrivit acestuia, activitățile la persoanele private în aer liber, sunt permise 16 persoane ca și număr maxim și în spații închise sunt maxim 8. „Acum a rămas aceeași regulă, nu s-a schimbat nimic, nici pe zona de evenimente private, nici pe zona de participanți. Dacă cinematografele au grădină de vară și se respectă condițiile de a se sta pe scaune, fiind doi metri între fiecare spectator, atunci este considerat un eveniment cultural și proiecția unui film într-o grădină de vară. Este asimilat zonei culturale”, a mai spus Vela.

„Traficul se desfășoară în condiții civilizate, încă se practică acest tranzit pietonal, adică de la Nickelsdorf, de la Hegyeshalom, lumea vine cu mijloace de transport ocazionale. Sper ca de la 1 iunie, când transportul internațional de persoane poate completa această cerere de tranzit și din partea operatorilor români, acest fenomen să fie cât mai redus. După întâlnirea cu ministrul de Interne din Ungaria, lucrurile s-au derulat într-un mod corect, au fost deschise și alte puncte de tranzit, au fost stabilite și deschise două culoare pentru transportul în comun, cu autocare și microbuze, pe Borș și pe Nădlac 2. De astăzi, nu mai există acea reglementare cu perioada cu intervalul care era impus de autoritățile maghiare pentru intrarea în Ungaria, așadar ieșirea din România spre Ungaria se poate face la orice oră și din această seară, de la ora 21.00, când se va da drumul la traficul de la frontiera cu Austria, el va fi permanetizat nu se va mai opri mâine, la ora 13.00, deci și intrarea în România se va putea face la orice oră, nu va mai fi acel blocaj făcut de autoritățile maghiare, care permitea tranzitul din Austria spre România, prin Ungaria doar la anumite ore, motiv pentru care se creau și aceste puncte fierbinți, să le spunem, la frontiera noastră. Astfel, veneau deodată foarte mulți cetățeni pentru că așa era stabilit de către autoritățile din Budapesta, și această perioadă care era interzisă intrarea în Ungaria, crea o aglomerație care o preluam noi la intrarea în România”, a încheiat Vela.

Până în 15 iunie, a rămas valabilă decizia pentru condiția de a intra în izolare sau autoizolare la domiciliu sau cei care din motive obiective nu pot intra în izolare, pot solicita carantinarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.