Ministrul Vela, la Vama Nădlac: „Înainte era și traseul obligatoriu impus de statul maghiar”

1
924

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost prezent astăzi, în Vama Nădlac, alături de secretarul de stat Bogdan Despescu și de prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, unde a clarificat mai multe aspecte legate de situația tensionată din zilele de sâmbătă și duminică din vamă.

Anterior acestei vizite, ministrul a fost la Budapesta unde a tratat cu omologul său maghiar pentru a găsi soluții vizavi de această criză a întoarcerii românilor în țară, în primul rând pentru a decongestiona cele două puncte de trecere a frontierei (Nădlac I și II).

„Este un interval orar de tranzit, care are ora de expirare în fiecare zi la ora 13.00. Acesta nu este stabilit de Guvernul României. Am discutat astăzi împreună cu domnul secretar de stat Despescu la Budapesta și am discutat cu domnul ministru de Interne din Ungaria, tocmai pentru că această metodă antrenează un val de intrări care generează aglomerare la intrarea în România și în acest sens, de mâine, în urma discuțiilor de astăzi, Poliția de Frontieră din România și din Ungaria vor stabili ca tranzitul de autoturisme să se facă pe mai multe intrări. Înainte era și traseul imperativ obligatoriu pe care trebuia să-l urmeze un autoturism care tranzita Ungaria spre România, spre Nădlac I, II și alte trei puncte. După discuția de astăzi, avem posibilitatea ca să extindem pe încă cinci puncte. Acum se intră pe Nădlac I, Nădlac II, pe Vărșand, Borș și Petea. De mâine, se va putea intra pe Cenad, Turnu, pe Salonta, Valea lui Mihai și Urziceni. În această ipoteză, evident că fluxul de autoturisme, chiar dacă vine după lucrurile din Ungaria, se poate bifurca pe 10 direcții, fapt care va scădea presiunea pe Nădlac I și II.

Îi vom informa în timp util pe cei care tranzitează Ungaria, despre timpii de așteptare astfel încât, inclusiv prin ambasadă, să le aducem la cunoștință celor care vin spre România, timpii pe care ai îi pot avea la intrarea în țară pentru cele 10 puncte de trecere a frontierei”, a declarat Marcel Vela, la Vama Nădlac.

Potrivit acestuia, se va stabili un culoar doar pentru microbuze și autocare și se va insista ca acest traseu să fie deschis 24 din 24 de ore. Va fi încurajat transportul cu autocare sau microbuze, pentru a scădea traficul autoturismelor.

Ministrul a făcut referire și la românii care au tranzitat granița ca pietoni și au format cozi la Nădlac. „Mâine dimineață, șefii Poliției de Frontieră din România și Ungaria se vor întâlni să creioneze aceste măsuri pe care vrem să le implementăm. Imediat după starea de urgență, când nu a mai fost obligatorie măsura carantinării, foarte mulți români s-au grăbit să se întoarcă în țară. Vineri au fost peste 600, a doua zi peste 1.300”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

1 COMENTARIU

  1. Dl.e ministru, propune celor care se
    reîntorc în România să evită ungaria. Să folosească ruta : Wiena – Graz – Zagrab – Beograd – Vidin/ Giurgiu – București.
    Dle. Vela fi român mândru și nu te mai milogii de b…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.