Tinerii sub 18 ani care fumează în parcuri, școli, gări, mijloace de transport în comun, drumuri publice sau terenuri de sport ar putea fi amendați cu 500 de lei. Proiectul de lege a fost semnat deja de 29 de deputaţi şi senatori, conform Observator.ro.

Astfel, potrivit  proiectului  propus de mai mulți parlamentari PSD, PNL și a altor minorități din Parlament, minorilor le este interzis consumul de tutun în locurile publice. Cei care nu respectă legea, vor fi amendaţi cu sume între 100 şi 500 de lei.

Proiectul ar modifica legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.

Acesta va intra în dezbaterea Senatului și apoi a Camerei Deputaților, care este for decizional.

„Constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, precizează iniţiatorii.

Sursa observator

Recomandările redacției