Miodrag Stanaiov: Pentru că lipsește un ordin, micii fermieri stau cu falimentul la ușă

0
400

STANAIOV

PNL Arad condamnă faptul că Guvernul Ponta a decis să adopte Legea nr. 145/2014, dar a uitat să emită ordinul care face ca respectiva lege să devină una funcțională. Astfel, micii fermieri din întreaga țară se află în pragul falimentului, fiind blocați în a-și mai vinde produsele.

Viceprimarul orașului Pecica, Miodrag Stanoiov, cere Guvernului emiterea în regim de urgență a ordinului prin care Legea nr. 145/2014 să devină funcțională, pentru ca micii fermieri să-și poată vinde liniștiți produsele.

Pe 21 octombrie 2014, Parlamentul a adoptat Legea nr. 145 cu privire la stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi începând cu 3 noiembrie 2014, primăriile nu mai pot elibera certificate de producător, punând micii fermieri în imposibilitatea de a-și mai vinde producția agricolă. În locul acestor certificate de producător, ar trebui eliberate atestate de producător, iar pentru comercializare, carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Potrivit legii, acestea se tipăresc de către Imprimeria Națională, la solicitarea Consiliilor Județene, care le distribuie primarilor la solicitarea acestora. Acest lucru este imposibil, pentru că normele de aplicare a Legii pentru carnetele de comercializare nu au fost emise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ordinul trebuia dat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv până pe data de 3 decembrie 2014. Astfel, micii fermieri sunt în imposibilitatea de a-și vinde producția pe piața liberă, sancțiunile prevăzute fiind colosale. Spre exemplu, dacă un fermier este prins că își valorifică producția fără a deține atestat de producător valabil și carnet de comercializare a produselor valabil, este sancționat cu o amendă între 15.000 lei și 22.500 lei. Vă pot spune că am luat deja legătura cu senatorul  Constantin Traian Igaș, care ne-a promis tot sprijinul său și care a înaintat deja o adresă către cele două ministere, dar în același timp cerem sprijinul tuturor parlamentarilor arădeni pentru ca acest ordin să apară cât mai rapid și pentru deblocarea cât mai rapidă a pieței libere”, a declarat viceprimarul orașului Pecica, Miodrag Stanoiov, adăugând că „nu este normal să dai o Lege, iar ordinul care să face această Lege funcțională să nu-l mai dai și să blochezi, la nivelul întregii țări, vânzarea cerealelor de către micii fermieri, aducându-i pe aceștia în pragul falimentului”.

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, spune că Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, este preocupat mai mult de luptele politice din cadrul PartiduluI Conservator, decât de atribuțiile de ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.