Maraton impresionant la un spital din Turcia. Două siameze în vârstă de un an, care împărțeau organe vitale, au fost separate într-o operație-maraton, care a durat 27 de ore.
Două fetițe siameze din Camerun se poate spune că s-au născut pentru a doua oară în Turcia, atunci când medicii au reușit să le separe după o intervenție maraton care a durat nu mai puțin de 27 de ore! Echipa medicală exersase de nenumărate ori tehnicile și pașii chirurgicali pe două manechine tridimensionale construite special pentru cazul siamezelor Elizabeth și Mary.
Elizabeth și Mary erau unite în zona șoldurilor și împărțeau măduva spinării, o parte a coloanei vertebrale până la tractul urinar, tractul digestiv, sistemele urogenitale și structura neurovasculară. Camerunul nu avea mijloacele medicale pentru a se­para gemenele, așa că Președinția Cameru­nului a facilitat tratamentul.
Drumul către această „cea mai frumoa­să… despărțire” a fost pavat cu eforturile riguroase ale numeroșilor medici din multe departamente, de la neurochirurgie pediatrică la chirurgie plastică, chirurgie pedia­trică, radiologie, urologie, anestezie, chi­rurgie cardiovasculară și echipă de terapie intensivă.
Emoțiile au fost cu adevărat copleșitoare când fetițele, care din cauza poziției nu s-au putut vedea până atunci, s-au privit pentru prima oară.

Recomandările redacției