Săptămâna aceasta, cu greu am reușit să dau de edilul șef al Buteniului, domnul inginer Mircea Braiți. Nu că ne-ar ocoli, dar are atâtea probleme pe cap încât pur și simplu este foarte greu să îl prinzi undeva odihnindu-se.

Alți primari așteaptă să treacă ziua de azi și să vină mâine, dar la administrația din Buteni este cu totul altfel. Cam așa ar trebui să fie peste tot. Nu putem spune, Doamne ferește, că nu fac și alții treabă, dar la alte nivele.

Să revenim la subiectul nostru. L-am rugat pe domnul primar să facem un bilanț, la nici jumătate de mandat.

Domnule primar, greu ne-am întâlnit din cauză că dumneavoastră erați plecat cu treabă peste tot și am vrea să facem ca un mic bilanț la jumătate de mandat, ce ziceți, da se poate?

– În primul rând, munca primarului este pe teren și la birou mai puțin. Iar noi acum mai avem trei luni până am avea jumătate de mandat. Și în mandatul acesta au apărut și probleme: pandemia, războiul, criza energetică și economică, creșterea prețurilor la toate produsele, inflația care ne afectează și pe noi. Dar asta nu este o scuză pentru a nu găsi soluții de rezolvare la problemele cu care ne confruntăm.

Vreau să vă spun că în al doilea mandat am continuat cu ce am făcut în primul mandat, în decursul celor patru ani. Și aș reaminti că am continuat cu cele două proiecte de asfaltare a străzilor, pe AFIR și PNDL, prin fonduri europene și al doilea pe fonduri guvernamentale, în care au fost cuprinși 16 kilometri de drumuri și străzi. Amândouă proiectele sunt realizate în proporție de 70-80%. Deci până în anul 2021 am lucrat la ele, dar din cauza creșterii prețului la materiale și a lipsei forței de muncă, am fost nevoiți să reziliem contractele. Acest lucru s-a întâmplat cam de o lună, iar acum urmează o nouă licitație, la o diferență de 30% din proiecte.

Am proiect pe PNDL de aducțiune de apă în satele Păulean și Berindia. Acolo lucrăm din anul 2020. Aproape de trei ani lucrăm acolo, dar și aici lucrările sunt executate în proporție de 90%. Până la sfârșitul anului, lucrarea va fi finalizată, iar cetățenii din cele două sate vor avea apă potabilă pe toate străzile.

Un alt proiect de proporții îl reprezintă canalizarea pe Buteni, cu branșamente însumând 16 kilometri de rețea. Și aici suntem într-un stadiu de realizare de 70%. Suntem convinși că lucrarea se va finaliza până în luna iulie a anului viitor, atunci când și avem termenul de finalizare.

De asemenea, avem un turn de apă în spatele Căminului Cultural, cu o capacitate de 300 de metri cubi, de care beneficiază Buteniul.

Mai avem proiect de canal pe fonduri europene, pe AFIR. Și aici suntem într-un grad de 85% și mai avem și ca a doua stație de epurare și pentru restul populației din Buteni.

Vreau să vă spun că stația este gata. Mai avem să facem niște îmbunătățiri la stația de pompare și prin intermediul discuției noastre, domnule Voicu Sida, aș vrea să reamintesc cetățenilor să nu arunce șervețele umede, scutece sau de altă natură în WC-uri.

Un alt proiect pe care l-am început anul trecut a fost iluminatul public, iar la celălalt proiect care include Căminul Cultural, s-a lucrat până acum câteva luni. Au fost ceva probleme financiare, dar s-au remediat și lucrarea continuă, iar până la sfârșitul anului va fi gata. Am făcut recepția la niște școli. Toate străzile la noi sunt cu numere impare și pare, stânga-dreapta.

Am mai continuat cu proiecte de intabulări. Am avut cinci echipe și continuăm și acum.

Aveți proiecte depuse și anul acesta?

– Sigur. Așteptăm răspunsul pentru rezolvarea a două stații pentru încărcarea mașinilor electrice, pistele de biciclete etc Totodată am avut proiecte pe învățământ.

Domnule primar, în ceea ce privește învățământul: la Buteni există condiții de nivel european în școli. Sunteți în linia întâi în ceea ce privește numărul de proiecte. Nu este o școală în tot județul Arad care să se poată compara cu cea de la Buteni. Și aici aș vrea să subliniez faptul că dumneavoastră mi-ați precizat odată că pentru primăria Buteni prioritatea o reprezintă învățământul. De aici pleacă și cultura și mai ales că aveți un director de școală, în persoana doamnei profesoare Sorina Vanci, care este un model pentru multe școli din județul nostru: disciplină și ordine în școală, ceea ce este foarte important într-o instituție. Deci Școala Gimnazială Gabriel Brola din Buteni este la înălțime.

– Era să omitem proiectul de achiziționare a unui buldoexcavator, echipat cu tocător, perie de măturat străzi.

Acum, primarul are în vedere achiziționarea unei autospeciale PSI, de capacitate mai mică, pentru a avea acces în toate zonele greu accesibile.

Surpriză!

O surpriză a fost pentru noi când ne-am deplasat la primărie și tocmai atunci veniseră cei de la ISU Arad în zonă. Astfel am putut asista și noi la exercițiul de alarmă pe care l-au dat cei de la ISU. Pe parcursul exercițiului, organele ISU au vrut să vadă cum se acționează într-un caz de incendiu la această școală.

Recomandările redacției