VOICU SIDA 

Imediat ce ai intrat într-o comunitate îți dai seama cine este la butoane și cât este de gospodar. Când am mai avut ocazia să îl prind la câte o discuție pe domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, am întrebat despre primarii din județ, iar atunci când am abordat subiectul Buteni, mi-a precizat că acolo este un primar model, cu cele mai multe proiecte europene. Și acum are zece la număr. Deci este o plăcere să lucrezi cu asemenea primar. Și-a făcut o echipă, iar eu mă mândresc cu el“. Ne bucurăm să auzim așa ceva, dar nici nu s-ar putea spune altceva la adresa primarului ing. Mircea Braiți.

Domnule primar, ce priorități aveți în agenda de muncă a dumnevoastră?

Știți că am mai discutat: prioritatea numărul unu este Educația – procesul de învățământ. Vreau să vă mai spun că acum lucrăm la reabilitarea Căminului Cultural din Buteni, un proiect pe fonduri europene. Lucrările constau în amenajarea spațiilor interioare și exterioare, încălzire centrală, dotarea cu echipament de sonorizare, iar cea mai interesantă parte o reprezintă achiziția de instrumente muzicale, la care copiii școlii vor învăța să cânte.

Lucrările la apă – canal sunt finalizate. Mai avem un proiect de extindere a rețelei de apă – canal și o stație de epurare, precum și un turn de apă de 300 de metri cubi.

De asemenea, mai am un proiect pe fonduri norvegiene și sunt în curs de licitație pentru 564 de corpuri de iluminat noi, adică LED-uri. Comuna noastră este singura din județ care a depus proiect pe fonduri norvegiene. Mai avem încă 308 corpuri – becuri din bugetul local.

Avem proiect pe PNDL de introducere a apei în Păulean și Berindia. Deci cam acestea ar fi în acest moment proiectele în care suntem angrenați. În ceea ce privește învățământul, așa cum v-am mai spus, este sectorul prioritar. Fără cultură, un popor dispare în timp, iar eu îmi doresc ca Buteniul să se ducă acolo unde îi este locul. Adică o comună cu tradiții în toate domeniile. Ne mândrim cu ce școală avem și cum este dotată.

Ne mândrim cu Școala Gimnazială „Gabriel Brola“ din Buteni

Recent a avut loc campania de promovare a Programului „A doua șansă în comunitate“, acțiune ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Gabriel Brola“ din Buteni. Programul s-a desfășurat cu sprijinul ISJ Arad. Acțiunea se referă la proiectul cu titlul „Future – Educație prin programe de a doua șansă pentru un viitor mai bun ID 136179“.

Deschiderea a fost făcută de către prof. Mirela Sorina Vanci, directoarea Școlii Gimnaziale „Gabriel Brola“. La eveniment a participat domnul Daniel Tocoianu, inspector școlar adjunct al ISJ Arad, alături de alți inspectori, autorități locale, primarul Mircea Braiți. Acesta din urmă a apreciat munca și strădania depusă de directoarea Sorina Vanci și a mai precizat că va sprijini școala în orice momente. Având în vedere că „în Ardeal nu există o școală modernă precum cea din Buteni, vom fi alături de dumneavoastră, ca și până acum“, a precizat și Tocoianu. Acesta a mai precizat că a rămas surprins de cum arată școala „și vă voi sprijini, ca de obicei, și la proiecte“.

Doamna directoare le-a mulțumit celor prezenți și în special domnului primar pentru sprijinul pe care l-a primit din partea dumnealui, în orice moment.

Prezentare proiecte derulate la Școala Gimnazială ,,Gabriel Brola” Buteni

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea unor seturi de acțiuni ce participă la obiectivele specifice ale programului ,,Măsuri de educație de tip a doua șansă” .

Creșterea numărului de tineri care au abandonat școala și de adulți care nu și-au finalizat educația obligatorie care se reîntorc în sistemul de educație și formare inclusiv prin programe de tip a doua șansă și programe de formare profesională și îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate, orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive.

Acest program este benefic și valoros pentru comunitatea din care facem parte deoarece tinerii și adulții care nu și-au finalizat educația obligatorie, din motive obiective sau subiective, au acum ocazia să se reîntoarcă în sistemul de educație prin intermediul acestui program. De asemenea și cadrele didactice au ocazia să-și îmbunătățească competențele aptitudinile și abilitățile pentru acest domeniu.

Relația dintre comunitate și școală este o relație de parteneriat, bazată pe încredere și respect reciproc și stim că implicarea comunității locale în cadrul acestui program va fi favorabilă. De asemenea sunt convinsă că domnul primar ne va sprijini și ajuta cu tot ceea ce este nevoie deoarece creșterea populației educate este de bun augur pentru comuna noastră.

Vedem acest proiect ca pe o provocare pentru întreaga comunitate întrucât actorii vor fi cursanții, cadrele didactice și societatea civilă. Ne dorim ca la încheierea programului educabilii să devină oameni constructivi, cu poziție civică activă, toleranți și egali în șanse.

Școala Gimnazială Buteni este singura școală din comună, aparținând județului Arad care a câștigat și Acreditarea Erasmus, acest lucru înseamnă că șapte ani se vor putea face mobilități cu elevii sau cadre didactice, depunând doar o cerere pentru finanțare.

Școala Gimnazială ,,Gabriel Brola” a participat la concursul special de proiecte pe termen scurt #iȘcoala, destinat instituțiilor de învățământ din județul Arad și organizat de fundația Alber. S-au înscris 22 de școli și în urma evaluărilor făcute pe baza regulamentului de concurs, școala noastră a ocupat locul I și a primit drept sponsorizare 20 de laptopuri cu care au fost dotate sălile de clasă și laboratoarele.

Printre câștigătorii proiectelor de schimb interșcolar KA229 Erasmus aprobate la nivel european se numără și unitatea noastră școlară care va participa la mobilități în cele patru țări partenere: Suedia, Spania, Italia, Turcia. De asemenea vom găzdui și noi atât elevii cât și profesorii din alte țări. Titlul proiectului ERASMUS +K2 este ,,Dont Hit Me Online”, proiect depus de Sollebrunns Skola din Suedia, școală coordonatoare a proiectului. Bugetul destinat Școlii Gimnaziale Buteni este de 28.351 Euro, iar bugetul total al proiectului se ridică la 149.540,00 Euro.

Proiectul ERASMUS+K1 cu titlul ,,În școala mea oricine își găsește drumul” este în derulare, condițiile cauzate de pandemie ne-au împiedicat să efectuăm toate mobilitățile propuse, dar sperăm să le putem desfășura în cel mai scurt timp posibil. ,,Nu-ți spun că va fi ușor. Îți spun că va merita să faci asta” –

Art Willia, a declarat Mirela Sorina Vanci.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției