Ar fi păcat să spui că în comuna Buteni lucrurile stau altfel de cum se văd. Toate realizările s-au făcut pe parcursul anului, nu ca în alte părţi, când toate lucrările au fost înghesuite în apropierea alegerilor. Iar atunci lucrările nu au cum să fie realizate decât de mântuială. Şi, ca de obicei, odată cu încheierea alegerilor, lucrările se sistează şi totul este lăsat baltă, în bătaie de joc la adresa cetăţenilor. Este un lucru ruşinos, dar acest lucru încet, încet începe să se vadă în rezultatul votului. Primarul câştigă cu emoţii sau nu are parte de majoritate în consiliu.

La Buteni este cu totul altceva. Noi am văzut cu ochii noştri cum au lucrat firmele de construcţii. De fiecare dată când am trecut prin Buteni, primarul Mircea Theodor Braiţi era în mijlocul muncitorilor, de dimineaţa până seara. La birou nu stătea mai mult de 10-20 de minute, pentru că o lua din loc, către şantiere, împreună cu viceprimarul său.

Am ţinut să discut cu domnia sa despre ralizări, dar acestea se văd fără să mai trebuiască să purtăm atâtea discuţii. Primarul ne-a explicat că zi de zi a fost în teren pentru a verifica stadiul lucrărilor la asfaltarea străzilor, proiect pe PNDL. Mai este în desfăşurare un proiect privind alimentarea şi extinderea apei în Buteni – un proiect AFIR – fonduri europene. În Buteni, străzile sunt asfaltate în proporţie de 85%.

Lucrările la reţeaua de apă potabilă pentru Berindia şi Păulean continuă

S-a demarat introducerea conductei de apă pentru cele două localităţi. Conducta se apropie de localitatea Păulean, pe partea stângă, după trecerea căii ferate. Până în momentul de faţă s-au introdus aproximativ 2 kilometri de conductă. „Noi continuăm lucrările atâta timp cât ne permite timpul“, a precizat edilul şef. Termenul de execuţie al lucrării este în anul 2021.

Dar, domnule primar, de când aţi început lucrările pentru alimentarea localităţilor Berindia şi Păulean?

Proiectul a fost realizat în 2017 şi câştigat în 2018. Licitaţia a fost încheiată în 2019, iar începerea lucrărilor s-a făcut în septembrie 2020. Deci să specificăm: Proiectul constă în alimentarea cu apă a localităţilor mai sus menţionate prin aducţie conductă apă, pod peste Criş – Buteni – Sebiş şi realizarea unui turn de apă de 200 metri cubi în localitatea Păulean, cu o staţie de pompare şi o mini staţie de pompare în Berindia. În total, lungimea conductelor este de aproximativ 18 kilometri.

O şcoală model găseşti la Buteni

Lucrările la această şcoală au început de mai multă vreme, fiind o investiţie foarte mare. Şi-au găsit însă sfârşitul, deşi din cauza dimensiunilor a fost nevoie de mai mult timp, în mandatul harnicului primar Mircea Braiţi. De altfel, la adresa dumnealui nu se aud decât cuvinte de laudă din partea comunităţii.

După ce am terminat documentarea şi o parte din discuţii, am dat faţă cu doamna profesoară Sorina Mirela Vanci – directoarea Şcolii Gimnaziale „Gabriel Brola“ Buteni, care ne-a condus prin sălile de clasă, săli care îşi aşteaptă copiii. Această unitate este singura instituţie din judeţ care este modernizată la standarde europene dintre cele mai înalte, „iar acest lucru se datorează domnului primar Mircea Braiţi“, ne-a precizat doamna directoare Sorina Vanci.

Orice s-ar spune, şcoala din Buteni este un model în ceea ce priveşte modernizarea ei şi condiţiile în care sunt aşteptaţi copiii să îşi susţină orele.

A fost câştigat proiectul pe fonduri norvegiene

Buteniul este singura comună din judeţul Arad, care a câştigat un proiect pe fonduri norvegiene, din 2009 până în prezent, de când s-au lansat aceste granturi.

„Dragi cetăţeni ai comunei Buteni, dorim să vă anunţăm că am fost anunţaţi printr-o scrisoare că suntem câştigătorii proiectului „Rehabilitation of the public lighting system in Buteni, Cuied, Paulian and Berindia“, cu o contribuţie din partea ţărilor nordice în valoare de 168.600 euro, din total suma proiect de 198.353 euro, adică 85% finanţare şi 15% contribuţie proprie.

Proiectul constă în schimbarea a 560 lămpi LED, cu 10 ani garanţie, de o claritate şi luminozitate net superioară a ceea ce avem astăzi în teren.

Acest proiect a fost realizat în totalitate în limba engleză, în mare parte de colegii din primărie. A fost depus în martie 2020 şi câştigat în 25 septembrie 2020. Pe această cale, le mulţumesc tuturor colegilor implicaţi în proiect“, susţine Theodor Mircea Braiţi, primarul comunei Buteni.

 

  • Eusunt spune:

    Majoritatea lucrărilor sunt făcute de mântuiala inclusiv în Buteni, hai să nu ne îmbătăm cu apă chioară🙃.
    Nu prea văd mari realizări în cei 4 ani, centrul comunei arată ca după un bombardament, foarte trist și murdar.
    Aștept să văd ceva mai vesel în viitor. Mult succes! ☺️

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției