Fostul senator Dan Şova a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la patru închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul „CET Govora”,conform Agerpres.

De asemenea, fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Este vorba despre dosarul în care Dan Şova a mai fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după şase luni, pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, iar la rejudecare instanţa i-a aplicat lui Şova o pedeapsă mai mare, respectiv 4 ani cu executare, însă decizia nu e definitivă.

Fostul senator PSD Dan Șova a fost printre primii inculpați condamnați care au ieșit din pușcărie în decembrie 2018-ianuarie 2019, în contextul în care Curtea Constituțională a României a decis că o serie de completuri de la ICCJ au fost nelegal constituite.

Mai exact, Completurile de cinci judecători fuseseră compuse fără a respecta legea, deoarece președintele nu era tras la sorți, la fel ca în cazul celorlalți judecători. O altă decizie a CCR a vizat completurile de fond de la ICCJ, mai exact nelegalitatea acestora sub aspectul specializării judecătorilor în infracțiuni de corupție.

Ca urmare a acestor două decizii ale CCR, inculpații condamnați deja au formulat contestații în anulare. Urmarea a fost că unii, care erau deja în închisoare – cum este cazul lui Dan Șova – au fost eliberați, iar alții au obținut anularea deciziilor de fond.

Printre dosarele care au fost afectate de cele două decizii ale CCR se numără cel al Elenei Udrea – Gala Bute (în care fostul ministru al Dezvoltării fusese condamnată la 6 ani cu executare) sau cel al senatorului-șpăgar Constantin Niță (4 ani cu executare).

Dan Șova s-a ales cu un proces suspendat (Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost achitat alături de Victor Ponta), iar altul trimis spre rejudecare de la zero (Dosarul CET Govora).

Suspendarea Dosarului Turceni-Rovinari – la fel ca suspendatea dosarului Elenei Udrea (Gala Bute) – a fost dispusă pentru ca judecătorii de la ICCJ să primească răspuns din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea de la Strasbourg va stabili ce anume se aplică cu precădere: deciziile CCR, ori prevederile UE cu privire la protecția fondurilor europene. CJUE a fost sesizată în 2018, iar de atunci este așteptată pronunțarea.

Pe data de 20 iunie 2018, Instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe fostul senator Dan Şova la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influenţă. De asemenea, Mihai Bălan, fostul director al CET Govora a primit muncă în folosul comunităţii.

Pe data de 26 ianuarie 2016, Dan Șova (pe atunci senator PSD) a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în dosarul CET Govora.

În același dosar a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, și Mihai Bălan, fost director general al centralei termice CET Govora, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA.

„În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Astfel, în urmă demersurilor întreprinse de inculpatul Șova Dan-Coman pe lângă Bălan Mihai, directorul general al CET Govora SA, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie – octombrie 2012 și respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societățîi respective”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

În plus, procurorii menționează faptul că „încheierea unor astfel de contracte de consultanță nu-și găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, centrală de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați”.

În acest mod, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SĂ în valoare de 1.301.410 lei (suma totală decontată cu o frecvența lunară, în baza celor două contracte sus menționate), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură, se arată în comunicatul DNA.

Conform rechizitoriului, Dan Șova i-a spus denunțătorului că îi poate asigura încheierea respectivului contract de tip „abonament lunar”, în valoare de 10.000 de euro/luna, și a pretins, la rândul sau, jumătate din suma lunară. Contractul s-a încheiat în decembrie 2011, pe o perioada de 1 an.

 „În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeași perioada, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare luna, prin intermediar, la puțîn timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora”, se mai arată în comunicatul DNA.

În decembrie 2012, contractul s-a încheiat, iar Mihai Bălan nu mai era în funcție. Contractul a fost reluat în mai 2013, după ce Bălan a redevenit director general.

„În cea de-a două perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro. Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București. CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei”, se mai arată în comunicatul DNA, conform ziare.com

Recomandările redacției