Ploaia la Arad se manifestă diferit de cum ar trebui în mod normal și de aceea, în ultimele 24 de ore în urma fenomenelor meteorologice periculoase, COD GALBEN și COD PORTOCALIU, Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit în trei locații din municipiul Arad pentru evacuarea apei și salvarea persoanelor.

Așadar, misiunile au început în clipa în care un apel la 112 cerea ajutor în Micălaca, lucru care era de așteptat. Un echipaj format din cinci salvatori, o autospecială și o motopompă remorcabilă a intervenit în zona pasajului din cartierul Micălaca pentru salvarea unei persoane blocată într-un autoturism și pentru evacuarea apei din pasaj. La sosirea pompierilor în interiorul autoturismului de teren a fost găsită o femeie însărcinată, fără alte probleme medicale. Din fericire, atât femeia, cât și bărbatul care era deja pe mașină la momentul ajungerii echipajului de pompieri, au fost salvați fără prea multe probleme.
Celelalte două intervenții au fost pentru evacuarea apei din subsoluri inundate, deci ceva mai simplu.

Misiunile au continuat și în alte locuri. Detașamentul de Pompieri Sebiș a intervenit, începând cu ora 23.15 cu un ofițer, șapte subofițeri, două autospeciale, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi un echipaj și o autospecială de intervenție în mediul montan, Serviciul Salvamont – Salvaspeo al CJA, un echipaj al SAJ, stația Sebiș și un echipaj de poliție pentru salvarea unui grup de turiști din zona împădurită a stațiunii Moneasa.

„Apelul a fost efectuat la SNAU 112 la ora 23.03. Grupul de excursioniști format din 15 persoane, adulți și copii din localitatea Sântana, a anunțat că o fată prezint probleme medicale, nu poate coborî singură și din cauza întunericului nu mai găsesc traseul de coborâre. Personalul dispeceratului ISU Arad a dat din nou dovadă de profesionalism și a reușit cu ajutorul aplicației 112, instalată pe telefoanele celor din grup o localizare exactă ușurând misiunea forțelor de intervenție din teren.
Grupul de turiști a fost localizat la aproximativ 3 kilometri de drumul principal din stațiune, într-o zonă împădurită și fără acces cu mijloace auto. După aproximativ o oră jumătate de <<marș forțat>>, echipele de intervenție au găsit excursioniști. S-a făcut evaluarea medicală a fetei care prezenta simptome de apendicită, și ușoară hipotermie. A fost îmbrăcată în echipamentul de protecție a unui pompier și coborâtă pe targă, mai apoi pe dispozitivul de coborâre adus de SALVAMONT- SALVASPEO până la ambulanță. Celelalte persoane, fără probleme medicale au fost asistate pentru a ajunge în siguranță în stațiune”, a declarat George Pleșca, Purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

Recomandările redacției