Misterul închiderii unui Observator Solar din SUA dă naștere unor teorii ciudate ale conspirației

0
523

Închiderea inopinată în urmă cu zece zile a Observatorului Solar din New Mexico (Sunspot) fără nicio explicaţie specifică, doar câteva aluzii la probleme de securitate, a suscitat controverse şi speculaţii pe reţelele de socializare, invocând drept posibile motive un atac cu antrax sau chiar al extratereştrilor, relatează EFE, citat de Agerpres.

La 6 septembrie, observatorul Sunspot a fost închis, iar salariaţii săi reinstalaţi fără niciun fel de explicaţie, chiar şi poliţa locală a fost retrasă de la faţa locului.

Nu există o explicaţie clară nici cu privire la sosirea la faţa locului a agenţilor FBI şi nici a prezenţei unui elicopter Black Hawk care a survolat zona. FBI a direcţionat întrebările spre grupul care administrează locaţia – Asociaţia Universităţilor pentru Cercetare în Astronomie (AURA), în timp ce angajaţii şi-au subliniat colaborarea cu autorităţile.

Asociaţia a precizat că observatorul va rămâne închis până la o nouă notificare din cauza unei preocupări continue de securitate. ,,Observatorul Sunspot îşi cere scuze pentru închiderea unităţii”, a fost declaraţia de duminică, 9 septembrie 2018 de pe pagina Facebook a Observatorului.

,,Asociaţia Universităţilor pentru Cercetare în Astronomie (AURA) întâmpină o problemă de securitate la Centrul Naţional de Observare a Soarelui de la Sacramento Peak din New Mexico şi a decis să renunţe temporar la această unitate ca măsură de precauţie. AURA, care gestionează Sacramento Peak cu finanţare din partea NSF (Fundaţia Naţională de Ştiinţe), colaborează cu autorităţile competenţe în această chestiune. Nu avem nici un comentariu în acest moment”.

În lipsa unor explicaţii concludente, teoriile conspiraţiei au luat cu asalt reţelele de socializare. Unii internauţii spun că evacuarea ar putea face parte dintr-un efort guvernamental prin care se doreşte să se acopere o descoperire ce implică viaţa extraterestră, o erupţie solară iminentă sau un corp extraplanetar.

În timp ce alţii comentează că problema securităţii poate implica organizaţii străine, care încearcă să folosească antenele observatorului pentru a spiona o bază militară de rachete, White Sands, unde a fost testată prima bombă atomică din lume.

Fizicianul R.T. James McAteer, care lucrează la Universitatea din New Mexico, a declarat presei săptămâna trecută că AURA va fi cea care va decide când se va redeschide Sunspot. „Am făcut o pauză în observaţii şi profităm de oportunitate pentru a ne pune la zi cu informaţiile ce trebuiau procesate în lunile anterioare”, a subliniat fizicianul american.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.