mitropolia

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl desemnează mâine, pe viitorul mitropolit al Banatului. În cursa pentru stabilirea celui care îl va urma pe Nicolae Corneanu, care a murit la sfârşitul lunii septembrie, la conducerea Mitropoliei Banatului sunt doi arădeni,  Preasfinţitul Părinte dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Al treilea candidat este Înalt Preasfinţitul Părinte arhiepiscop Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei. Aceştia au fost aleşi luna trecută de Sinodul Mitropolitan.

Preasfinţitul Părinte dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. A studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad; făcând cursuri postuniversitare la Facultatea de Teologie a Universităţii din Oradea şi cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, din 2013 fiind doctor în Teologie. A fost de asemenea exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei între 1 decembrie 1999 şi 1 octombrie 2000; episcop-vicar al arhiepiscopiei Timișoarei, între 1 octombrie 2000 şi 25 februarie 2006 şi episcop al Caransebeșului din 26 februarie 2006 până în prezent.

Presfinţitul Părinte Sofronie s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat la biserica parohiei Arad-Şega II, cu numele Radu-Ştefan. A absolvit Liceul Ioan Slavici, devenit ulterior Moise Nicoară în 1986, după care a fost admis la Institutul de Medicină, absolvind Facultatea de Medicină din Timişoara în 1993.  Ulterior se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Specializarea Teologie Pastorală, iar în 1997 îşi obţine diploma de licenţă în teologie. De menţionat că în intervalul 1993 – 1994 lucrează ca medic stagiar la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal, urmând ca apoi să-şi îndrepte paşii înspre Biserică, unde îndeplineşte rând pe rând mai multe funcţii.

Recomandările redacției