Suntem într-o perioadă critică, în care sistemul medical este practic în colaps. Ambulanțele nu mai fac față, bolnavii sunt înghesuiți în mașini vechi, după ce așteaptă zeci de minute să fie transportați. Rândul la UPU este uriaș, mor oamenii pe capete. La ATI nu mai sunt paturi, iar din intubare nu scapă nimeni, decât în mormânt. Doctorii din spitale au uitat ce este casă, masă sau somn. Dorm pe holuri, pe cartoane, pe unde apucă să fure câteva minute de somn.

Situația este atât de disperată, încât Horea Timiș, directorul DSP Arad, a spus că și un sandvici oferit personalului medical reprezintă un ajutor nesperat.

Numărul de infectări a ajuns la peste 500 într-o singură zi și nimeni nu poate controla creșterea de cazuri.

Practic, suntem la mila lui Dumnezeu și scapă doar cine are zile.

Apel la medicii de familie

Fac un apel la medicii de familie din Județul Arad să își deschidă telefoanele sâmbata și duminica. Suntem asaltați la DSP Arad de telefoane de la pacienți pozitivi care nu dau de medicii de familie. Știu că este o perioadă aglomerată pentru toți”, a spus Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Pornind de la acest îndemn, am căutat liste cu contacte ale cabinetelor de medicină de familie din municipiul și județul Arad. Am sunat întâmplător la câteva zeci de cabinete, majoritatea din municipiu și câteva din județ. Unii medici au fost de găsit și merită toată aprecierea și recunoștința. Sunt gata oricând să ajute și să își respecte menirea.

Cei mai mulți, însă au liber. Weekendul este pentru relaxare. Nu însă și pentru moarte – ea nu are liber și nici weekend.

Desigur, unii medici se vor „scoate“, susținând că i-am sunat pe numărul de telefon afișat pe site. Ne cerem scuze dacă acei medici se aflau într-adevăr pe baricade, în ciuda faptului că nu ne-au răspuns nouă la telefon. Considerăm totuși că în astfel de vremuri ar fi de bun simț să fie trecut un număr de telefon valid, la care bolnavii să poată suna și nu să le răspundă… un robot. 

De asemenea, ne vedem nevoiți să facem precizarea că medicii nu sunt obligați să fie la muncă în afara orelor de program. Noi nu asta vrem să scoatem în evidență. Vrem poate să îi evidențiem pe acei medici de familie care, în ciuda faptului că sunt în afara programului, își pun numărul de telefon la dispoziția pacientului și sunt dispuși să facă sacrificii pentru a-i ajuta pe ceilalți. Chiar și atunci când nu sunt obligați. 

Medici în weekend

Ana Vamosiu, medic de familie care are cabinetul pe Calea Aurel Vlaicu, la nr. 41-43: nu răspunde nimeni la telefon, ba mai mult, pe site ne anunță că cabinetul este închis până luni.

Aceeași situație la Clinica Medicală CMI dr. Druțău Daniela, din Micălaca, bl. 301, spre mal: nimeni nu răspunde la telefon, iar pe site suntem înștiințați că se deschide luni.

Nici dr. Maria Suciu, de pe strada Ilarie Chendi, nr. 1-3 nu a răspuns la telefon, iar de pe net aflăm că deschide de abia luni, la ora 13.00.

Dr. Minodora Hrimiuc, de pe strada Călărașilor nr. 3, nici măcar nu are numărul de telefon actualizat.

La dr. Carmen Gavriluță, de pe Bulevardul Revoluției 100 am sunat degeaba. Cabinetul se deschide luni, la ora 12.30.

Dr. Maria Dinga, strada Nucet 10, aceeași situație: telefonul sună degeaba.

Dr. Mihail Poenaru, strada Andrei Mureșanu 19 – nu răspunde.

Dr. Eniko Darida, B-dul Dragalina 16, nu răspunde.

Dr. Florina Motoarcă, str. Preparandiei 51, nu răspunde.

Dr. Nicolae Nedea, strada Abrud, nu răspunde.

Dr. Lidia Handra, Piața Gării 11, nu răspunde. E închis până luni, la ora 14.00, după cum aflăm de pe net.

Dr. Cornelia Comșa, str. Tiberiu 4, nu răspunde.

Dr. Floare Moldovan, str. Călărașilor 3, nu răspunde.

Dr. Dan Matica, Calea Aurel Vlaicu 57, nu funcționează telefonul.

În județ, aceeași situație: dr. Camelia Kizur, din Nădlac, str. Independenței 33, nu răspunde.

Dr. Lidia Hedeșan, din Pecica, nu răspunde. Nici dr. Palfi Eniko, tot din Pecica, nu a răspuns.

Dr. Eugenia Sopt, din Ineu, de pe strada Decebal 10, nu răspunde.

Dr. Codruța Zibileanu, din Lipova, str. Timișorii 5, nu răspunde. Cabinetul Medical „Cinghiță“, de la aceeași adresă din Lipova, nu răspunde.

Dr. Bede Ildiko, din Sântana, str. Câmpului 98, nu răspunde. Dr. Anamaria Petric, str. Păcii 67 Sântana, nu răspunde.

Respect, medicilor Dorotea Tătucu, Bojița Luchin, CM Arad Vest, Carla Ana Bobcsok, Cristian Caius Petrescu!

Cu totul alta a fost situația în ceea ce o privește pe dr. Dorotea Tătucu. Nu doar că a răspuns prompt la telefon, deși nu cunoștea numărul, dar ne-a și asigurat că „eu răspund și noaptea la 02.00 pacienților mei și oricând este nevoie“.

Și dr. Bojița Luchin, de pe strada Andrei Șaguna 14, a răspuns la telefon, în ciuda faptului că pe net cabinetul apărea ca fiind închis până luni. „Nu mai știm de capul nostru aici. Am primit vreo 20 de telefoane de azi dimineață (n.r. la ora 13.48 am sunat noi)“, ne-a declarat dr. Luchin.

La CM Arad Vest am sunat și ni s-a răspuns la telefon. Mai mult, sunt la treabă și duminică.

Ne-a răspuns la telefon și doamna dr. Carla Ana Bobcsok din Nădlac, str. George Coșbuc, numărul 48.

Prompt a răspuns și dr. Cristian Caius Petrescu, din Sântana, strada Muncii 60: „Eu nu îmi permit să nu răspund la telefon. Mă simt responsabil față de pacienții mei. Lucrez atât sâmbăta, cât și duminica“.

Cu siguranță, mai sunt medici care merită respectul nostru, al tuturor. Ne cerem scuze că nu i-am trecut aici. Recunoștința o vor primi din altă parte, mult mai însemnată: din partea pacienților și a bolnavilor pe care îi salvează. Dar o mai primesc dintr-o parte: a propriei conștiințe.

  • Monica spune:

    Cred ca verificarile dvs nu sunt ok. In lista apare si medicul meu de familie. Imi raspunde de fiecare data cand am probleme. In plus, cand mana mea a fost confirmata cu Covid, mi-a acordat sprijin, m-a contactat zilnic sa se intereseze de starea ei. Sunt convinsa ca are numerele tuturor pacientilor si raspunde la telefon daca e cautata de acestia. In conditiile in care are probabil 15-20 pacienti cu covid, pe care ii urmareste, plus altii cu diferite urgente e posibil sa nu raspunda la telefoane necunoscute.

  • M. spune:

    Nu vă e rușine?Vorbim zilnic cu 25-30-40 de pacienți cu Covid!Ia faceți un calcul la 10 minute de pacient cam cât ar veni…Primim zeci de apeluri zilnic,pe lângă cei pe care îi sunăm noi!Presă de scandal cu instigare la ură!Rușine!

  • Vio spune:

    Cel mai bun medic de familie Dr. Gaspar Alexandru, un profesionist dedicat profesiei!

  • Diana spune:

    Articolul este absolut aberant! Sa va fie rusine! Era suficient să faceți un apel pentru a face update al numerelor de telefon. Ati aruncat cu noroi in medici valoroși de dragul circului. Rusine!

  • Gabi Lipovan spune:

    Mi se pare o mizerie! Doamna doctor Drutau, care are cabinetul in blocul in care locuiesc, este mai mult la cabinet decat acasa, consultand chiar si sambata si duminica! Cat despre telefon, nu mi s-a intamplat niciodata sa nu-mi raspunda, daca nu in momentul cand am sunat-o, vorbind, poate, cu alt pacient, imediat dupa! Niciodata, in acesti multi ani de cand ii sunt pacienta, nu am auzit pe vreuna dintre cunostintele mele, nu putine, pacienti de ai dansei, sa fie nemultumiti! Doamna doctor are afisat pe usa cabinetului numarul de telefon personal, pentru toata lumea. Poate ca vorbea pe mobil in momentul in care a fost sunata pe fix sau poate chiar avea o nevoie personala! Cat de usor vedeti “gunoiul” din ochiul altuia! Va recomand sa sa uitati, prima data, in propria ograda! Cred ca era mai bine sa dati o explicatie legat de faptul ca se plimba salvarea la pacienti cu Covid, i se face un test de farmacie de 8 lei pe care “statul” il deconteaza cu 200 lei, fara a testa si contactul…, recomandand pacientului sa ramana in carantina dar, totodata, sa ceara medicului de familie sa prescrie Paracetamol si Algocalmin! Faptul ca medicii de familie nu au posibilitatea sa prescrie un tratament si sa se faca spectacolul salvarilor la poarta spitalelor nu vede DSP-ul??? Jenant!

  • Al spune:

    Se vede clar că a e un articol indreptat împotriva medicilor de familie.Ar fi interesant cum puteți să demonstrați modul în care ați încercat să contactați acești medici care nu au fost de găsit, unde ați găsit numerele de telefon pe care ați sunat….dealtfel toți cei nominalizați în sens negativ sunt indrituiti să vă dea în judecată pentru calomnie

  • Peghi spune:

    Articol scris așa să se pară că suntem pe fază.
    Totul la repezeală fără și scuturate așa din mânecă 8nyro formă care răpește timpul celor care citesc această publicație.
    Dacă tot nu aveți detalii serioase, aranjați în câteva rubrici după localități, cartiere ori după nume să mergem direct lunde ne interesează ori sunteți toți începători?

  • Otilia Tiganas spune:

    O soluție imediată și concretă, (fiindcă ESTE o situație specială), ar fi să faceți publice, repetat, numerele de telefon ale Centrelor de Permanență Arad/și județ, cu medici de familie. Eu însămi activez în două astfel de centre, fac gărzi. Acolo, medicii de gardă pot răspunde (și răspund!). Le răspund arădenilor aflați în nevoi, atunci când medicul lor de familie nu are orar de cabinet. Raportul medicului propriu de familie cu pozitivii este telefonic, teleconsultație, deci exact la fel, temporat, asumat, poate consilia și medicul de familie de gardă. Propun, cu toată buna intenție să găsim soluții.

  • Dana spune:

    Am zilnic 40-60-80 de pacienți! La cabinet! Plus teleconsultatiile! Sar lejer de 100 in total. Când credeți ca pot (putem) răspunde la toate telefoanele, sa consultam ce avem in cabinet, sa vaccinam nou nascutii, sa vaccinam antigripal și sa mai și vorbim cu pacienții cu covid și cu toți pacienții care suna cu simptome de infecții respiratorii, sau cu ce probleme au. Sunt zile in care nu apuc sa beau o gura de apa. Când nu consult vorbesc la telefon. Cand pe fix, când pe mobilul meu, când pe mobilul asistentei. La toate 3 odată nu pot. Nici nu am încercat, dar pentru dumneavoastră voi face o încercare. Vorbesc la telefoane, in timp ce pacientul din cabinet sta și se uita întrebându-se, pe buna dreptate, de ce nu ma ocup de el și preiau al 3 -lea apel de când este el in cabinet. Da, nu răspund la toate apelurile pt ca îmi este absolut imposibil. Toate 3 telefoanele suna NON stop. Suntem pur și simplu asaltați! Eu sunt epuizata! Ziua cu 40 de pacienți este zi liberă (pe lângă teleconsultatii). Sa menționez ca sunt plătită pentru 25 de consultații pe zi(inclusiv teleconsultatiile)?! Ah… de chestiile birocratice am pomenit? Am munți de hârtii nerezolvate. Îmi ridica cineva statuie? Nu. Cu atât mai puțin familia care ma vede puțin și doar epuizata… Din articol lăsați impresia ca stam la cafele și povesti și nu ne ocupam de pacienți. In realitate… eu ma simt ca pe front. Atât eu, cât și colegii mei. Sunt obosita… epuizata…

    • Nicoleta Dineș spune:

      Din punct de vedere al unui pacient, articolul este o mizerie! E inuman ce faceti cu acesti eroi in halate albe!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției