Suntem într-o perioadă critică, în care sistemul medical este practic în colaps. Ambulanțele nu mai fac față, bolnavii sunt înghesuiți în mașini vechi, după ce așteaptă zeci de minute să fie transportați. Rândul la UPU este uriaș, mor oamenii pe capete. La ATI nu mai sunt paturi, iar din intubare nu scapă nimeni, decât în mormânt. Doctorii din spitale au uitat ce este casă, masă sau somn. Dorm pe holuri, pe cartoane, pe unde apucă să fure câteva minute de somn.

Situația este atât de disperată, încât Horea Timiș, directorul DSP Arad, a spus că și un sandvici oferit personalului medical reprezintă un ajutor nesperat.

Numărul de infectări a ajuns la peste 500 într-o singură zi și nimeni nu poate controla creșterea de cazuri.

Practic, suntem la mila lui Dumnezeu și scapă doar cine are zile.

Apel la medicii de familie

Fac un apel la medicii de familie din Județul Arad să își deschidă telefoanele sâmbata și duminica. Suntem asaltați la DSP Arad de telefoane de la pacienți pozitivi care nu dau de medicii de familie. Știu că este o perioadă aglomerată pentru toți”, a spus Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Pornind de la acest îndemn, am căutat liste cu contacte ale cabinetelor de medicină de familie din municipiul și județul Arad. Am sunat întâmplător la câteva zeci de cabinete, majoritatea din municipiu și câteva din județ. Unii medici au fost de găsit și merită toată aprecierea și recunoștința. Sunt gata oricând să ajute și să își respecte menirea.

Cei mai mulți, însă au liber. Weekendul este pentru relaxare. Nu însă și pentru moarte – ea nu are liber și nici weekend.

Desigur, unii medici se vor „scoate“, susținând că i-am sunat pe numărul de telefon afișat pe site. Ne cerem scuze dacă acei medici se aflau într-adevăr pe baricade, în ciuda faptului că nu ne-au răspuns nouă la telefon. Considerăm totuși că în astfel de vremuri ar fi de bun simț să fie trecut un număr de telefon valid, la care bolnavii să poată suna și nu să le răspundă… un robot. 

De asemenea, ne vedem nevoiți să facem precizarea că medicii nu sunt obligați să fie la muncă în afara orelor de program. Noi nu asta vrem să scoatem în evidență. Vrem poate să îi evidențiem pe acei medici de familie care, în ciuda faptului că sunt în afara programului, își pun numărul de telefon la dispoziția pacientului și sunt dispuși să facă sacrificii pentru a-i ajuta pe ceilalți. Chiar și atunci când nu sunt obligați. 

Medici în weekend

Ana Vamosiu, medic de familie care are cabinetul pe Calea Aurel Vlaicu, la nr. 41-43: nu răspunde nimeni la telefon, ba mai mult, pe site ne anunță că cabinetul este închis până luni.

Aceeași situație la Clinica Medicală CMI dr. Druțău Daniela, din Micălaca, bl. 301, spre mal: nimeni nu răspunde la telefon, iar pe site suntem înștiințați că se deschide luni.

Nici dr. Maria Suciu, de pe strada Ilarie Chendi, nr. 1-3 nu a răspuns la telefon, iar de pe net aflăm că deschide de abia luni, la ora 13.00.

Dr. Minodora Hrimiuc, de pe strada Călărașilor nr. 3, nici măcar nu are numărul de telefon actualizat.

La dr. Carmen Gavriluță, de pe Bulevardul Revoluției 100 am sunat degeaba. Cabinetul se deschide luni, la ora 12.30.

Dr. Maria Dinga, strada Nucet 10, aceeași situație: telefonul sună degeaba.

Dr. Mihail Poenaru, strada Andrei Mureșanu 19 – nu răspunde.

Dr. Eniko Darida, B-dul Dragalina 16, nu răspunde.

Dr. Florina Motoarcă, str. Preparandiei 51, nu răspunde.

Dr. Nicolae Nedea, strada Abrud, nu răspunde.

Dr. Lidia Handra, Piața Gării 11, nu răspunde. E închis până luni, la ora 14.00, după cum aflăm de pe net.

Dr. Cornelia Comșa, str. Tiberiu 4, nu răspunde.

Dr. Floare Moldovan, str. Călărașilor 3, nu răspunde.

Dr. Dan Matica, Calea Aurel Vlaicu 57, nu funcționează telefonul.

În județ, aceeași situație: dr. Camelia Kizur, din Nădlac, str. Independenței 33, nu răspunde.

Dr. Lidia Hedeșan, din Pecica, nu răspunde. Nici dr. Palfi Eniko, tot din Pecica, nu a răspuns.

Dr. Eugenia Sopt, din Ineu, de pe strada Decebal 10, nu răspunde.

Dr. Codruța Zibileanu, din Lipova, str. Timișorii 5, nu răspunde. Cabinetul Medical „Cinghiță“, de la aceeași adresă din Lipova, nu răspunde.

Dr. Bede Ildiko, din Sântana, str. Câmpului 98, nu răspunde. Dr. Anamaria Petric, str. Păcii 67 Sântana, nu răspunde.

Respect, medicilor Dorotea Tătucu, Bojița Luchin, CM Arad Vest, Carla Ana Bobcsok, Cristian Caius Petrescu!

Cu totul alta a fost situația în ceea ce o privește pe dr. Dorotea Tătucu. Nu doar că a răspuns prompt la telefon, deși nu cunoștea numărul, dar ne-a și asigurat că „eu răspund și noaptea la 02.00 pacienților mei și oricând este nevoie“.

Și dr. Bojița Luchin, de pe strada Andrei Șaguna 14, a răspuns la telefon, în ciuda faptului că pe net cabinetul apărea ca fiind închis până luni. „Nu mai știm de capul nostru aici. Am primit vreo 20 de telefoane de azi dimineață (n.r. la ora 13.48 am sunat noi)“, ne-a declarat dr. Luchin.

La CM Arad Vest am sunat și ni s-a răspuns la telefon. Mai mult, sunt la treabă și duminică.

Ne-a răspuns la telefon și doamna dr. Carla Ana Bobcsok din Nădlac, str. George Coșbuc, numărul 48.

Prompt a răspuns și dr. Cristian Caius Petrescu, din Sântana, strada Muncii 60: „Eu nu îmi permit să nu răspund la telefon. Mă simt responsabil față de pacienții mei. Lucrez atât sâmbăta, cât și duminica“.

Cu siguranță, mai sunt medici care merită respectul nostru, al tuturor. Ne cerem scuze că nu i-am trecut aici. Recunoștința o vor primi din altă parte, mult mai însemnată: din partea pacienților și a bolnavilor pe care îi salvează. Dar o mai primesc dintr-o parte: a propriei conștiințe.

Recomandările redacției