curaDupă ce Ministerul Sănătăţii a cerut să se facă o anchetă în cazul tinerei din Arad care a murit în urma complicaţiilor rezultate din dieta de slăbire bazată pe suplimente nutritive, pe fondul consumului de anticoncepţionale, cazul a ajuns să fie dezbătut de forurile europene.
Alerta europeană se referă la anticoncepţionalele care se vând în farmacii şi a pornit de la tânăra din Arad care a murit în luna septembrie a acestui an. Medicii legişti susţin că, din primele date, tânăra ar fi murit în urma unui embolism pulmorar, un efect advers cunoscut al anticoncepţionalelor orale.
Primele rezultate ale necropsiei în cazul tinerei au arătat că pacienta a suferit o embolie pulmonară, care ar putea fi cauza decesului. Complicaţia ar fi putut să apară din cauza anticoncepţionalelor.
Agenţia Naţională a Medicamentului a înregistrat în acest sens, în sistemul european, reacţia unui tip de anticoncepţionale, pe care le lua şi tânăra de 27 de ani.
Din informaţiile furnizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, pacienta era în tratament cu un anticoncepţional oral combinat, dar şi cu nişte suplimente alimentare pentru cura de slăbit la care se supusese. Aceste contraceptive orale combinate au fost reevaluate din punctul de vedere al profilu­- lui de siguranţă al raportului beneficiu-risc în primele şase luni ale acestui an. Acel risc de tromboembolism venos este cunoscut de mult timp. Problema care se pune este ca pacientele să se supună unui control riguros din partea medi­cului specialist, acestea să fie luate numai la recomandarea medicului specialist, iar medicul trebuie să evalueze starea de sănătate a pacientului. Femeile care au un risc major sunt cele care fumează, cele obeze, cele care au o vârstă mai înaintată şi în special cele la care există un istoric familial de tromboembolism venos.
„Embolismul pulmonar suferit poate fi cauza decesului, conform datelor pe care le avem. Se ştie că embolismul pulmonar este o complicaţie care poate apărea în cazul consumului unor anticoncepţionale“, a declarat dr. Adrian Wiener directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Conform acestuia, cauza iniţială a stării de comă profundă rămâne stopul cardio-respirator suferit în 13 septembrie, care putea surveni în urma consumului de suplimente nutritive, regim care a presupus înlocuirea unor mese cu prafuri dizolvate în apă.

Recomandările redacției