pelerinaj

Racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea Feredeu a fost dusă, sâmbătă şi duminică, pentru închinare în parohiile ortodoxe din Chişineu Criş şi Şimand.

Pelerinajul a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate Anului comemorativ închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi Hramului Bisericii Ortodoxe din Şimand.

Sâmbătă, 4 iulie, la ora 9.30  racla cu sfintele moaşte a sosit la Chişineu-Criş şi a fost purtată în procesiune prin oraş până la biserica parohiei Chişineu – Criş I.

Apoi, de la ora 10.00 a avut loc slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur, iar credincioşii au putut să se închine la racla cu sfintele moaşte, care a fost depusă în biserică.

În aceeaşi zi, la ora 20.00, racla cu sfintele moaşte a fost dusă la Şimand unde a fost întâmpinată de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului. Racla a fost purtată în jurul bisericii după care a fost depusă în biserică unde s-a oficiat slujba Vecerniei cu Litie.

În cuvântul de învăţătură rostit, IPS Timotei a explicat importanţa prăznuirii Sfântului Ioan Gură de Aur.

“Osemintele Sfântului Ioan Gură de Aur pe care le-aţi primit prin bunăvoinţa părintelui stareţ Ilarion de la Feredeu au fost aduse de la Biserica Sfântul Petru din Roma, prin mijlocirea unui fost student de la Facultatea de Teologie din Arad.

Legătura noastră cu Sfântul Ioan Gură de Aur este veche, pentru că, în calitate de patriarh al Constantinopolului, în primul mileniu creştin, a avut în grijă păstorirea celor din părţile noastre.

Multe dintre bisericile noastre îl au ca patron duhovnicesc. Dacă nu singur, împreună cu ceilalţi doi mari ierarhi, Vasile cel Mare şi Grigorie Teologul. Noi îl prăzvuim şi facem în mod deosebit pomenirea la Catedrala Ortodoxă din Arad, în ziua de 13 noiembrie, în fiecare an, mai apoi este pomenit la 27 ianuarie în ziua aducerii sfintelor sale moaşte din locul unde a fost exilat şi în ziua de 30 ianuarie.

Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă o unitate şi sfinţenie, misiunea preoţească în marile ei ramuri, a spus IPS Timotei.

Duminică, la ora 9.30 la Şimand a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar la de la ora 18.00 a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Chişineu-Criş şi s-a oficiat Taina Sfântului Maslu.

Anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.

 

Recomandările redacției