mobilier

 

Mobilierul destinat cabinetului fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, care trebuia să ajungă în biroul său, în ianuarie 1990, a fost scos la vânzare la târgul internațional de construcții și instalații – Confort Construct&Instal, care s-a desfășurat, până duminică, la Expo Arad.

Mobilierul, compus dintr-o bibliotecă, o masă de birou şi un scaun, a fost fabricat la cea mai mare fabrică de mobilă din Arad, IMAR SA și cântăreşte aproximativ trei tone.

Prețul de vânzare al mobilierului este de 50.000 euro.

În urmă cu câțiva ani, fosta conducere a fabricii a încercat să vândă mobilierul la licitaţie, însă preţul, 300.000 de euro, a îndepărtat cumpărătorii.

Piesele de mobilier au fost comandat de membrii Biroului CC al PCR, pentru a-i fi dăruit lui Nicolae Ceauşescu în 26 ianuarie 1990, când fostul preşedinte îşi sărbătorea ziua de nastere.

La realizarea mabilierului au lucrat zeci de persoane, printre care trei arhitecţi, patru proiectanţi şi 18 sculptori. Comanda a venit de la administraţia Casei Poporului în mai 1989, cu termen de finalizare luna octombrie a aceluiaşi an.

Purtând denumirea „Cabinetul N.C.“, garnitura comandată urma să fie montată în cabinetul de lucru al lui Ceauşescu.

Materialul folosit la fabricarea mobilierului este lemnul masiv, din esenţe de paltin, mahon, nuc, cireş, trandafir, iar muncitorii de la Arad au avut nevoie de opt luni pentru a aduce totul la forma finală.

Fostul preşedinte n-a apucat să vadă niciodată mobilierul produs la Arad, deoarece garnitura a fost terminată abia în anul 1990, la câteva luni după ce atât el cât şi soţia sa au fost executaţi la Târgovişte.

Conducerea fabricii a încercat să valorifice mobile, scoțând-o la vânzare.

Printre cei care au dorit să cumpere mobilierul s-a numărat și cântărețul Elton John.

Recomandările redacției