Model de bun gospodar – primarul comunei Șiria, domnul Valentin Bot

0
585

Am mai zis și mereu repet, un primar gospodar se cunoaște încă de la intrare în localitate. Ori de câte ori trec prin Șiria îmi pun următoarea întrebare – oare alți primari de ce nu pot face ce se face în Șiria? Eu zic că nu este interes sau nu știu, am rămas cu aceeași întrebare după anumite discuții purtate cu diferiți cetățeni din județ. Primarul din Șiria are aparat administrativ care dă roade și o spun cu tărie, este un model în județ. Asta se datorează primarului, pentru că unde este disciplină sunt și rezultate și o bună colaborare cu Consiliul Local. Un consilier trebuie să fie responsabil, ca primarul, indiferent de opțiunea politică, el trebuie să facă politică administrativă, pentru ca să clădească societatea, nu să o dărâme. În timp ce purtam o discuție cu primarul, am fost între­rupți de trei persoane care aveau mai multe probleme care nu sufereau amânare. Dar în asta constă munca primarului, pe teren, dar și la birou, unde trebuie să servească cetățeanul, pentru că este plătit din banul lui.
– Iată ce ne-a spus ing. Valentin Bot,
primarul comunei.
– Ca să candidezi la funcția de primar, trebuie să cunoști Legea administrației publice, Legea codului fiscal și Codul administrativ. Atunci ar mai fi să știi că deasupra ușii biroului primarului se află cătușele atunci când folosești banul public în alte scopuri, iar dacă cunoști legile amintite și le respecți, este o mândrie pentru tine. Administrația este frumoasă și munca de primar la fel, dar toate acestea implică responsabilitate din toate direcțiile, să nu te mulțumești că cetățeanul îți spune „domnule primar”, ci să dovedești că ai făcut ceva pentru el și bineînțeles, să nu-l dezamăgești.
– Așa ar trebui, dar vă rog să mă credeți că sunt puțini la număr, așa cum ați zis dumneavoastră, și îi mint cu nerușinare pe bieții cetățeni care le acordă votul. Domnule primar, am văzut atâta liniște și disciplină la Primăria din Șiria, de ce este așa?
– Fiecare la locul de muncă știe ce are de făcut și își face treaba, iar liniște nu prea e cu telefonul, ați văzut, și uneori și după program sunt probleme de serviciu. În aparatul administrativ am profesioniști, iar cu Consiliul Local lucrez ca în familie, ceea ce este foarte important pentru că toți trebuie să tragem într-o singură direcție, spre binele cetățeanului și ridicarea comunității în toate domeniile.
– Domnule primar, înainte de a ne deplasa în teren, haideți să enumerăm câteva puncte din programul dumneavoastră acum la final de mandat, știu că mi-ați zis câte aveți de spus încap în jumătate de ziar.
– Da, așa este. De aici ne vom deplasa pe drumul DC87, finanțat prin PNDL, de la Cetate la Mănăstirea Feredeu, la care puțin mai este de lucru și se va finaliza în cel mai scurt timp. Acest drum deja a primit o denumire de „TransȘiriana”. Este superb ce poți să vezi pe acest traseu asfaltat recent. Să mai continuăm cu proiecte câștigate pe fonduri europene a grădiniței cu program normal și after school Șiria, care este în construcție. Am câștigat proiectul pe GAL, amenajarea terenului multifuncțional din Galșa, care este în construcție, finanțare prin CNI a proiectului de construire a sălii de educație fizică din Galșa, care este la licitație în CNI, finanțarea prin ANL a unui bloc de locuințe pentru tineret, cu 16 apartamente în Șiria, aflat în licitație la ANL. Mai este câștigarea proiectului european WIFI4EU, pentru internet gratuit în spațiile publice din Șiria, Galșa și Mâsca, înființarea centrului social comunitar la Șiria, achiziționarea prin proiecte europene a uneu autobasculante IVECO, buldoexcavator și generator.
Investiții: construirea arhivei Primăriei, reparații capitale la școlile din comună, reparații la acoperișul terasei școlii din Șiria, ini­țierea și modernizarea Serviciului Public Comunitar local de evidență a persoanelor din comuna Șiria, introducerea sistemului de supraveghere video la intrare în comuna Șiria, anveloparea Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Șiria, reparații și modernizare a dispensarului medical din Șiria și Galșa, montat centrală termică la școala gimnazială și grădinița din Mâsca, parcuri de joacă la grădinițele din comună, reabilitarea centrului de permanență I.T. Mera Șiria, amenajare platou cruce Merezin, amenajare scenă și locuri de agrement la Cetatea din Șiria, iluminatul Cetății Șiria, renovarea Primăriei, construirea reviziei PSI, construire sală de sport din Mâsca, înlocuirea a 1600 de lămpi cu LED, promovarea turistică Galșa, dotarea SVSU cu trei autospeciale și cu o salvare, renovări la căminele culturale din Șiria, Mâsca și Galșa, asfaltarea DC88, DC97, pietruit drumuri agricole pe 16 km, modernizat drum public la alei dintre Galșa și Mâsca, asfaltat parcări la biserica din Galșa, asfaltări la cimitire din Galșa și Mâsca, întreținerea fostei gropi de gunoi, amenajarea pistei de biciclete, asfaltarea DC93 Galșa, extindere rețea apă în comună. Aceste e doar un coeficient din programul meu și mai avem foarte multe de arătat. La mandatul meu de 16 ani de administrație am adus comuna la standarde europene.
– Ultima întrebare, mai candidați, domnule primar?
– Evident că da, la proiectele pe care le am, mă obligă să merg înainte.
– Vă mulțumim și vă dorim succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.