parc scoala TotoreanAșezată pe malul drept al Mureșului, în vestul extrem al județului și țării, comuna Șeitin se află totodată în mijlocul întinsei câmpii din vestul țării. Prin urmare, ocupația de bază e agricultura, pământul de aici fiind „de aur“. Dezvoltarea comunei a trenat o vreme, deși a avut avantajul existenței unor utilități – precum gazul și parțial apa curentă – pentru care multe comune abia acum se zbat. În ultimii ani ritmul s-a accelerat prin apariția unor investitori serioși în zonele învecinate ce au creat numeroase noi job-uri; cu noul pod, cu autostrada, zona are șanse în plus la dezvoltare
Astfel, discuția cu primarul comunei Șeitin, Mircea Totorean – aflat la primul său mandat, s-a axat pe realizări dar și pe planuri de viitor.
– Cum ați descrie, pe scurt, starea actuală a dezvoltării comunei Șeitin?
– Încep prin a evidenția că, la ultimul recensământ, din 2011, popu­lația comunei a ajuns la peste 3.000 de persoane. Deși multă lume a plecat, au fost și dintre cei ce au (re)venit; în ultimii ani situația s-a stabilizat. Astfel și numărul de copii școlari, cu micii grădinari, tinde spre 400. Acestea fiind precizate vreau să spun că în anii de când sunt eu primar am reușit să contribui, cu toată perioada grea pe care am traversat-o, la dezvoltarea și modernizarea comunei.
– Sunt proiectele despre care le-ați vorbit oamenilor când ați candidat?
– Despre acele proiecte vorbesc dar și despre altele pe care eu și Consiliul Local ni le-am propus și la care am lucrat, cu aportul activ al echipei din Primărie. În primul rând oamenii au fost nemulțumiți de centrul comunei: în special zona ce cuprinde Biserica Ortodoxă, Școala Gimnazială „Ștefan Bozian“, Pri­măria. Am demarat astfel rapid procedurile pentru modernizarea zonei: am realizat un parc (cu locuri de joacă pentru copii, cu mobilier și sistem de iluminare moderne), un teren de sport (cu suprafață sintetică și nocturnă). Deși toată lumea a fost încântată încă mai sunt dintre cei care… distrug. Așa că am finanțat și instalat un sistem de suprave­ghere cu 9 camere video (una în parc!), cu centrul la Poliție. Prima investiție (ce s-a dovedit foarte bună) a fost însă un buldoexcavator! Astfel am făcut economie la… tot ce înseamnă lucrări edilitare: canale pluviale, împrăștiere de balast pe drumuri, inclusiv la terenul sintetic; l-am oferit spre închiriere și localnicilor pentru fundații, canale, nivelare de teren ș.a.
– Am înțeles că tocmai ați mai încheiat o lucrare de modernizare…
– Da, ea vine să completeze ansamblul de lângă biserică. De trei săptămâni am finalizat 1 km de trotuare în centru (din totalul de 3 km) – pe ambele părți ale drumului, cu finanțare UE, prin GAL. Am făcut reabilitări la localurile Școlii, Grădiniței; la Școala cu clasele V-VIII le-am încheiat chiar în prag de an școlar, fiind și mult mai ample: acoperiș nou, termoizolare internă, în 2014 fiind făcută cea exterioară, parțial geamuri termopan plus zugrăvitul și reparațiile curente.
Am pietruit și reparat, ca în fiecare an, toate drumurile neasfaltate (circa 36 km!), aici buldoexcavatorul a fost neprețuit; o ultimă porțiune de 200 m, într-o zonă dificilă, o vom finaliza la primăvară.
– Ați avut și obiective de suflet: despre ce e vorba?
– Am sprijinut refacerea Formației de Pompieri Voluntari: am realizat uniforme de lucru (vorbim de echipament:cască, bocanci, salopetă ignifugă) dar și pentru situații festive. Vrem să facem o Remiză de Pompieri și să menținem active toate cele trei surse de alimentare cu apă, în caz de urgență.

Pentru că împreună cu viceprimarul Flavius Misarăș am reînființat în 2012 echipa de fotbal, cu tineri din comună (și am dotat-o cu echipament), am înființat și Clubul Sportiv „Unirea Șeitin“; de anul viitor vrem să facem și o echipă de copii. Vom moderniza și mări tribunele, numărul spectatorilor crescând de la meci la meci. De asemenea, mă bucur că „Ziua Comunei Șeitin“ din acest an a dovedit că suntem o echipă unită; toată echipa de la Primărie a acționat ca o gazdă bună, motiv pentru care le aduc mulțumiri.
– Care ar fi câteva din obiectivele de perspectivă?
– În primul rând realizarea de proiecte prin care să accesăm fonduri UE. Am avut o bună colaborare cu GAL prin care am reușit accesarea unor bani europeni și vrem s-o men­ținem. Vom continua realizarea de trotuare moderne: mai întâi în zona centrală și apoi pe celelalte străzi. Sunt făcute demersurile pentru construirea unei Capele Mortuare, tot în 2016.
– În încheiere, spuneți-ne câteva cuvinte despre comunicarea cu oamenii. De exemplu când aveți audiențe?
– Păi, am ușa deschisă permanent pentru oameni; am și orar de audiențe dar… Apoi, mi-am făcut obiceiul de a trece prin piață cam în fiecare vineri, când e zi de piață, să discut cu toată lumea care are ceva să-mi spună. Oamenii sunt mai relaxați și conversația mai liberă. Mul­țumirea mea este că oamenii nu au nici o reținere în a-mi spune părerile lor vizavi de viața din comună ceea ce e benefic pentru toată lumea.

  • Duca Larisa spune:

    Un anturaj prietenos si o localitate frumos amenajata, aerisita, ingrijita. Bravo oamneilor de omenie. As fi curioasa sa facem cunostinta si schimba de experienta printr-un parteneriat intre localitatea mea, Cuizauca, Rezina, Moldova.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției