Modernizarea comunităţii este prioritatea primarului Comunei Buteni

0
389

Știm cu toții că este cel mai tânăr primar ca vârstă și la primul mandat de primar, cu cele mai multe proiecte, deci se pot mândri butincenii cu domnia sa. La Buteni până acum câțiva ani
s-au tot schimbat primarii și oamenii nu au fost mulțumiți de ei. Buteni este o comună bogată și cu tradiții. Iar toate acestea le-a avut fiind o comunitate de oameni harnici și înțelepți. În urmă cu câteva zile am purtat o discuție cu domnul primar care era tare ocupat, trebuind să plece pe șantier unde se lucrează.

 • Domnule primar Mircea Braiţi sunteți la final de mandat. Ce ne puteți spune despre proiectele în derulare și cele de viitor?
  -Da, așa este. Embleme importante pentru mine sunt învățământul, sănătatea, dar și celelalte. Însă trebuie să spun că învățământul este pe primul plan. Când vorbim de învățământ, vorbim de cultura comunității noastre. Suntem spre finalizare la reabilitarea totală a școlii mari din Buteni. Este un obiectiv pe care îl vom și vizita. Când va fi gata, copiii vor merge la o școală aproape nouă se poate spune. Proiectul este prin PNDL, iar valoarea lui este de 4.632.000 de lei. Continuăm cu reabilitarea la fel și a școlii gimnaziale din Păulean. Și acest proiect este tot prin PNDL., iar valoarea lui este de 1.121.140 de lei. Și aici ne apropiem de finalul lucrărilor. Și, în cel mai scurt timp vom începe și reabilitarea școlii din Berindia. Pe urmă vor veni la rând grădinițele din din Păulean și din Buteni.
 • Cred că am putea scrie un ziar întreg cu realizările dumneavoastră, dar ne vom rezuma la lucrările mari…
 • Așa cum v-am spus înainte, la acest moment avem un număr de unsprezece contracte semnate și finanțate. În derulare avem trei proiecte pe apă și canalizare în Buteni cu finan­țare de la Uniunea Europeană și aici este vorba de 4 kilometri de rețea de canalizare, de extinderea stației de canalizare, apoi de 12 kilometri de rețea de apă potabilă și 3 kilometri de branșamente și un turn de apă cu capacitatea de 300 de metri cubi. Alt proiect, unde am semnat ordine de începere a lucrărilor este cel de introducere a apei potabile în Păuleni și Berindia, proiect finanțat de la Guvernul României. De asemenea continuăm și cu cele două proiecte de asfaltare a străzilor, unul fiind pe AFIR și celălalt guvernamental. Aici este vorba de asfaltarea străzilor care însumează o lungime de 17 kilometri. În momentul de față, mai bine de 50% din lucrări sunt realizate. Am amânat puțin lucrările din cauza canalizării, care nu a fost încă terminată. Deci ați putut vedea că Buteniul a fost tot un șantier. Avem drumuri asfaltate la Berindia, Păulean și Cuied. Deci nu am așteptat milă de la nimeni și ne-am ocupat de proiecte.
  Mi-am dorit să las ceva în urma mea
  „Deci, așa cum v-am spus avem o echipă foarte bună, care mă ajută în toate proiectele. În special cu viceprimarul am o foarte bună colaborare. Și numai în echipă ați văzut și acum cum se lucrează, la canalizare, la pregătirea străzilor pentru asfaltare. Am avut tronsoane betonate de trotuare. A fost pavat centrul civic din Buteni, aleile pavate din Buteni au 1.800 de metri liniari. Prima stație de epurare a fost pusă în funcțiune și a fost o investiție de care într-adevăr comuna avea mare nevoie. Se lucrează acum la extinderea canalizării prin proiectul european de 2.000.000 de euro pe care l-am câștigat în anul 2018. Prin acesta se va construi încă o stație de epurare dotată la standarde europene. Avem, de asemenea, în vedere extinderea iluminatului public, un teren sintetic de sport la Buteni. Se vor amenaja de asemenea și la Cuied și Berindia. A mai fost renovat Căminul Cultural din Păulean. O renovare totală se va face și la Căminul Cultural de la Buteni. Au fost semnate contractele de furnizare a mobilierului școlar pentru școlile din Buteni, Cuied și Păulean și Grădinița din Cuied. A fost renovat sediul administrativ, s-a demarat și renovarea totală a școlii din Cuied. A fost un proiect de 1.655.530 de lei prin PNDL“, a mai precizat edilul șef, care a mai spus: „O felicit pe doamna profesor Sorina Vanci de preocuparea pe care o are față de școală și aș mai vrea să precizez că Școala Gimnazială Gabriel Brola din Buteni în colaborare cu primăria au câștigat două proiecte Erasmus prin care profesorii și copiii vor face mobilități în șase țări din Uniunea Europeană în mod gratuit. Vor pleca 20 de copii și 23 de profesori în țări precum Suedia, Grecia, Italia, Spania, Turcia și Malta. Iată că unde este preocupare se vede atât în școală cât și în administrație“
 • Ultima întrebare, domnule primar Mircea Braiţi. Mai candidați pentru un nou mandat?
 • Evident că da. Eu am proiecte pentru încă două-trei mandate.
 • Vă dorim succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.