Este cunoscut faptul că mulți modifică, solicită sau achiziționează mașini la care este modificat kilometrajul. De acum persoanele care vor  face astfel de modificări, cei care cer modificarea sau cei ce vând o mașină cu kilometrajul modificat sau defect vor risca pedepse cu închisoarea de până la un an, dacă un proiect de lege adoptat miercuri la Senat va ajunge să se aplice. Proiectul se îndreaptă acum către votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, conform avocatnet.ro.

Proiectul de lege adoptat la Senat stabilește, printre altele, introducerea în categoria infracțiunilor a modificărilor făcute asupra kilometrajului unei mașini.

Mai exact, după cum apare în proiect, ,,modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul” va reprezenta o infracțiune ce va putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

În plus, documentul amintit prevede că aceeași pedeapsă o vor risca cei ce pun în circulație o mașină cu kilometrajul defect, dar și cei ce comercializează astfel de mașini sau mașini la care a fost modificat kilometrajul.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi, după cum prevede proiectul, într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR).

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru reparații sau întreținere.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica, conform avocatnet.ro.

Recomandările redacției