Modificări în Codul Rutier: Bicicletele și trotinetele electrice pot fi depășite numai în anumite situații

2
9045

Schimbare importantă în legislaţia rutieră din România, favorabilă bicicliștilor și celor care circulă cu trotinete electrice. HG 1075 din 4.10.2021 modifică regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, care reglementează circulaţia pe drumurile publice. AStfel, conducătorii auto care circulă cu o viteză mai mică de 50 km la oră la depăşirea unei biciclete sau trotinete pot face acest lucru trecând peste axul drumului cu roţile din stânga, însă cei care circulă cu mai mult de 50 de kilometri pe oră trebuie să depăşească axul drumului/linia intreruptă cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului, așadar bicicliștii nu vor mai putea fi depășit dacă axul drumului este marcat cu linie continuă. În 6 octombrie s-a publicat şi în Monitorul Oficial, ca atare regula a intrat deja în vigoare.

Iată ce spune legea:

Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule realizează această manevră trecând peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.”

2 COMENTARII

  1. Sunteți nebuni???????? Mergem coloană după biciclist cu 10km/h daca am linie continuă vreo 2-300m? Cine dracu va respecta o prostie de genula acesta? Eu unul 100% nu. Nici nu ma intereseaza.

    • Tu cu siguranță nici nu respecti nici o regulă de circulație,tu ești ăla un cocalar care parchează și pe pistele de biciclete ia mai trage cu ochiul în țările vecine sa faci acolo o chestie de aste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.