Plenul Camerei Deputaților a adoptat modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.
Cei nouă deputaţi ai minorităţilor care au votat „pentru” sunt: Adnagi Slavoliub, Csokany Petro­- nela-Mihaela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Mariana-Venera, Stoica Bogdan-Alin, Vasile Daniel şi Vexler Silviu. De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat „pentru”, iar Eugen Tomac a anunţat excluderea acestuia din partid, relatează news.ro.
Restul voturilor ”pentru” au aparţinut PSD şi ALDE. PNL, USR şi PMP, cu excepţia lui Mocanu, au votat ”împotrivă”, iar UDMR s-a abţinut de la vot.
Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit despre schimbarea Codului Penal: „Modificarea Codului penal oricând va aduce controverse şi e bine că există controverse, e bine că există puncte de vedere diferite, pentru că trăim într-o societate democratică. Convingerea mea este că există o nevoie de a schimba în acest moment filosofia Codului penal, în sensul în care punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor care au fost găsiţi vinovaţi de justiţie nu rezolvă problema complet. Ne dorim ca sumele, eventual care sunt considerate prejudicii la bugetul statului, să fie recuperate şi accentul, aşa cum v-am spus, va fi pus într-o măsură mai mare pe acest element”.

Recomandările redacției