Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat azi modificările la Statutul parlamentarului prin care senatorii şi deputaţii care se deplasează în interes de serviciu beneficiază de decontarea transportului.

 

 

 

Foto: AGERPRES ARHIVA – Autor: GRIGORE POPESCU

„Textul de lege (Statutul senatorilor şi deputaţilor- n.r.) limita transportul la un singur drum cu avionul, cu maşina sau cu trenul de acasă şi înapoi. Între timp a apărut o problemă, în sensul că sunt acţiuni, activităţi, care necesită deplasări, de exemplu Comisia Roşia Montană, comisii de anchetă, comisii speciale, care necesită deplasări în interes de serviciu. Prin prevederile Statutului aprobat în ianuarie nu puteam să le decontăm, de acum, cu aprobarea Biroului Permanent, Parlamentul decontează drumul respectivului parlamentar care se deplasează în interes de serviciu”, a declarat marţi pentru AGERPRES deputatul social-democrat Petru Vlase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, la finalul şedinţei, că modificarea la Statut este obligatorie, pentru a clarifica o scăpare „care a fost a tuturor senatorilor şi deputaţilor”.

„A fost o scăpare a tuturor senatorilor şi deputaţilor în interpretarea decontării. Noi suntem controlaţi, ca orice instituţie publică, de către Curtea de Conturi. Interpretarea se poate face că ai voie un singur drum dus şi întors cu avionul doar din cirscumscripţia electorală, nu aşa cum noi am stabilit că ai voie un singur drum pe săptămână în cadrul sesiunilor parlamentare oriunde în România, pentru că mandatul tău este naţional. Şi am clarificat această chestiune în text. Deci în rest nu se întâmplă nimic, toate celelalte obligaţii rămân cum am stabilit la început şi cum am aprobat”, a spus Valeriu Zgonea.

Întrebat dacă astfel nu se va „deschide o portiţă”, Zgonea a răspuns negativ. „Nu, şi dacă se va deschide, dacă cineva va abuza de ea, veţi vedea imediat pentru că aprobarea trebuie să fie numai a Biroului Permanent. Dacă de exemplu săptămâna aceasta există o reuniune NATO la care preşedinţii de comisii şi membrii comisiilor de apărare trebuie să meargă la Cluj, dacă au făcut deplasarea dus – întors cu avionul nu mai putem să le dăm un zbor cu avionul, trebuie să le dăm numai o deplasare cu trenul sau auto care este mult mai costisitoare şi din punct de vedere al timpului şi al resurselor financiare. I-am dat Biroului Parlament posibilitatea să poată să facă această rectificare în interiorul ţării. În afara ţării, regulile sunt foarte clare”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a menţionat că proiectul de lege a primit opinia specialiştilor de la Curtea de Conturi şi de la Ministerul Finanţelor. „În continuare, cei de la Ministerul Finanţelor ne-au spus că textul vechi ar fi acoperitor, dar o clarificare ar fi foarte bună. Legislaţia este perfectibilă. Nu am dat un drept in plus, rămânem aceeaşi haină a restricţiilor stabilită la începutul acestui an şi votată la sfârşitul sesiunii trecute”, a adăugat Valeriu Zgonea.

Potrivit acestuia, nu există surse financiare suplimentare alocate, iar textul de lege a fost clarificat.

Conform actului normativ iniţial, beneficiază de facilităţile prevăzute (gratuitate pe avion, transport pe calea ferată sau transport auto) deputaţii sau senatorii care efectuează deplasări în ţară, ca urmare a hotărârilor birourilor permanente ale celor doua Camere, deciziei presedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului, a liderilor de grup şi a preşedinţilor comisiilor permanente, pentru activităţi legate de exercitarea mandatului.

Conform modificării adoptate parlamentari, beneficiază de facilităţile menţionate deputaţii sau senatorii care efectuează deplasări în ţară, ca urmare a hotărârilor birourilor permanente ale celor doua Camere, deciziei preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului, a liderilor de grup şi a preşedinţilor comisiilor parlamentare (de exemplu Comisia pentru Roşia Montană – n.r.) pentru activităţi legate de exercitarea mandatului. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei/ Florentina Ştefănescu, editor: Mihai Simionescu)

 

Recomandările redacției