Respectul reciproc este un concept simplu care presupune
a-ţi trata partenerul cu consi­deraţie și amabilitate. El nu implică doar absenţa unor atitudini negative, ci mai ales prezenţa unor comportamente pozitive. Pierderea respectului reciproc poate distruge o relaţie, sau poate conduce către o viaţă stresantă și nefericită, scrie Click.
Iată câteva dintre modurile în care îi poți arăta respect partenerului tău în viața de zi cu zi.
Apreciază eforturile celuilalt
Fără îndoială, cel drag te va dezamăgi uneori, dar în mod sigur aduce o contri­buție pozitivă relației voastre. Asigură-te că îi apreciezi calitățile, chiar și în momentele frustrante, astfel vei înlătura posibilitatea unei atitudini defensive din partea lui și vei deschide calea către un parteneriat constructiv și către adevărata intimitate. Mai mult decât atât, vei crea cadrul necesar pentru ca partenerul tău să se dezvolte la adevăratul său potențial.
Recunoaște când greșești și cere-ți iertare
Nu ai niciun motiv să te simți ame­nin­țat atunci când admiți că ai greșit și cauți o cale de a restaura bunăstarea relației. Acestea nu sunt manifestări ale slăbiciunii, ci ale considerației față de sentimen­tele celuilalt. Cu toții greșim, a recunoaște acest lucru permite relațiilor să se dezvolte și previn înstrăinarea de partener.
Ține-ți promisiunile
Atunci când îți iei un angajament, adu-l la îndeplinire fără să îți cauți scuze. Chiar dacă implică un efort mai mare decât ai crezut inițial, perseverează, sacrifică alt­ceva, dar nu fi inconsecvent. Atunci când minți sau nu îți respecți cuvântul dat, încrederea din relație dispare, și odată cu ea și respectul.
Alege-ți cuvintele cu înțelepciune
Cuvintele se spun ușor, iar impactul lor este mai mare decât credem și dificil de schimbat. Așa că, înainte să lansezi un atac verbal la adresa partenerului tău, gândește-te la rezultat. Aproape întotdeauna, o abordare diplomată și calmă aduce mai multe beneficii decât argumentele zgomotoase. Nu uita că sunteți o echipă, nu doi concurenți, iar relația voastră este mai importantă decât câștigarea unei dispute.

Recomandările redacției