Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați astăzi la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou, lupta în alegeri se dă între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut trebuie să decidă direcția în care va merge Republica Moldova. Cele două direcții sunt antagonice și au fost un motiv în plus de divizare a societății, care nu reușește să-și găsească liantul pentru a construi împreună viitorul celui mai sărac stat din Europa.

UPDATE, 11 iulie, ora 11.40: PAS al Maiei Sandu este are un scor de 47,01%  la alegerile anticipate din Republica Moldova de duminică, după procesarea a 1.742 din cele 2.150 de procese-verbale. În continuare, doar trei formațiuni se regăsesc peste pragul necesar în vederea accederii în parlamentul de la Chișinău.

rezultate preliminare oficiale (80% din PV-uri procesate): Pro-europenii de la PAS, peste 47%. Blocul socialiștilor, circa 31%. Partidul Șor, 6,88%

PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) a ajuns la 44,56 la sută din voturi, în timp ce comuniștii și socialiștii (BECS) (Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor) au 32,18 la sută, iar Șor – 8,39 la sută.

De notat că BECS și Șor ar putea face o alianță în viitorul Parlament, ca o contrapondere la PAS, de aceea rezultatele lor trebuie privite împreună.

„Salut victoria Partidului Acțiune și Solidaritate! Este o veste extraordinară care vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă, pro-europeană!
Felicitări președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru decizia organizării alegerilor anticipate, care s-a dovedit una corectă, și pentru determinarea de a crede într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii moldoveni.
Mă bucură nespus mobilizarea diasporei și hotărârea de a-și face auzită vocea în favoarea compatrioților din Republica Moldova.
În calitate de președinte al PNL, am fost și voi rămâne alături de Partidul Acțiune și Solidaritate, față de care mă leagă nu doar apartenența la aceeași familie politică europeană, ci și același atașament pentru un parcurs democratic și pro-occidental al Republicii Moldova“, a scris Ludovic Orban pe facebook. 

Recomandările redacției