Moment festiv pentru profesioniștii contabili, care, alături de reprezentanții administrației județene s-au reunit astăzi, pentru a marca cum se cuvine, Ziua Națională a Contabilului Român. Evenimentul a reunit un public numeros, personal din mai multe instituții arădene, la Consiliul Județean. Alături de membri din filiala arădeană a  Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați au fost și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad, ai Tribunalului, Direcției de Finanțe Publice, Casei Județene de Pensii, Prefecturii, Camerei de Conturi și ai celor două universități.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă un prilej de a scoate în relief, în mod public, rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați membri ai organismului profesional. Sunt recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniștilor contabili la dezvoltarea economiei naționale și în susținerea interesului public.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca a avut o alocuțiune: ,,Pornesc de la sloganul pe care l-am auzit aici <<Evoluăm împreună>>. Noi depindem foarte mult de munca dumneavoastră, de profesionalismul dumneavoastră, pentru că veniturile administrației locale vin de la mediul de afaceri și atunci când vorbim de cea mai importantă sursă de venit la bugetul local, care este impozitul pe venit, și când vorbim de taxa pe valoare adăugată. Anul trecut vă spuneam că, din păcate, Aradul a pierdut 45 de milioane de euro din taxa pe valoare adăugată. Anul acesta nu s-a mai întamplat lucrul acesta. Dimpotrivă, ne-au dat și impozitul pe venit, dar ne-au dat și o obligație în plus, aceea de a plăti asistența socială. Adică ne-au dat cu o mână, ne-au luat cu altă mână. Greul tot pe dumneavoastră va fi. Și noi tot pe dumneavoastră ne bazăm, pentru că făcând parte dintr-un partid de dreapta, noi încurajăm munca și întotdeauna trebuie să avem grijă de cei care muncesc, să nu punem impozite prea mari pe ei, să le poată plăti, și noi să putem să ne facem misiunea pentru care am fost aleși. Administrația și dumneavoastră, contabilii, avem multe lucruri în comun. Cu toții depindem de legislația greoaie, schimbătoare, și cel mai rău lucru este că nu suntem consultați atunci când se modifică. Vă spuneam că depindem de banii pe care îi trimiteți către administrația locală“.

Aportul contabililor

Acesta a subliniat că, banii întorși deservesc investițiilor și atragerii de finanțări externe. „Cu 2% din banii pe care îi colectăm de la dumneavoastră aducem 98% de la Uniunea Europeană și de la Guvernul României și facem investiții care până la urmă se întorc tot către firmele dumneavoastră și, indirect, înspre arădeni. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți ca economia Aradului să prospere și vă garantez că noi, Consiliul Județean Arad, suntem partenerii dumneavoastră(…). La mulți ani!“, a mai spus Iustin Cionca.

În cadrul evenimentului s-au dezbătut teme de interes precum provocările cu care se confruntă profesia contabilă și digitalizarea și extrenalizarea serviciilor-suport (outsourcing).

În cadrul evenimentului s-au înmânat diplome și distincții pentru cei mai merituoși dintre contabilii arădeni.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat a organizat, la 98 de ani de la înființarea sa – la 13 iulie, 1921 – cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. Cu doar doi ani înainte de Centenarul profesiei contabile reglementate în România, 2019 este al cincisprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din țara noastră și importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate.

Recomandările redacției