Consilierii județeni și conduce­rea Consiliului Județean s-au întâlnit pentru ultima dată în acest an, la ședința ordinară. Ședința a fost una plină de proiecte de importanță majoră, potrivit reprezentanților CJA. Finalul ședinței a fost unul festiv.
Ședința a debutat cu evocarea eroilor Revoluției din decembrie 1989, cu citirea numelor celor decedați în municipiu și cu păstrarea unui minut de reculegere.
Astfel, proiectele ce se referă la Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad de pe strada Vicenţiu Babeş numărul 11-13 şi la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş au fost între cele mai importante. Acestea au fost aprobate în cadrul ședinței.
Aleșii județului au aprobat pentru ambele obiective documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici. Tot în această şedinţă a fost votat proiectul de hotărâre privind organizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ special liceal şi special postliceal din judeţul Arad, pentru anul şcolar 2018-2019.
Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat pentru funcționarii din subordine a fost de asemenea aprobată în CJA. „Ne-am dorit să oferim mai mult, dar județul Arad nu a primit bani de la Guvern, ba ni se mai și iau bani! Consiliul Judeţean Arad este lăsat printre ultimele în țară de către Guvern. Ne-am fi dorit salarii mai mari pentru a răsplăti profesionalismul angajaţilor instituţiei, dar a trebuit să ne raportăm la nivelul posibilităţilor, am ţinut cont de faptul că judeţul nostru are nevoie şi de investiţii. În Bugetul de Stat pe anul 2018, Guvernul a alocat Aradului zero lei la sume defalcate din TVA, faţă de alte judeţe care au primit sume substanţiale. În aceste condiţii, important a fost să menţinem ni­- velul salarial şi în 2018, la ace­eaşi cotă, după trecerea contri­buţiilor de la angajator la anga­- jat”, a spus Sergiu Bîlcea, vicepre­şedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Realizări fără precedent
Preşedintele Consiliului Jude­ţean Arad, Iustin Cionca a prezentat un scurt bilanţ al activităţii instituţiei pe anul 2017, subliniind importanţa lucrului în echipă. Acesta a subliniat că administrația a avut realizări în ciuda faptului că peste jumătate din proiectul bugetului a fost absorbit de cheltuielile sociale. „Încheiem acest an 2017 cu sentimentul lucrului bine făcut! În 2017 am pus bazele unor proiecte europene și cu finanțare de la bugetul de stat în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro la Consiliul Județean și în instituțiile subordonate. În domeniul sănătății publice am câștigat proiecte de finanțare pentru un complex pediatric care va aduce sub același acoperiș specializările de pediatrie, neonatologie și obstetrică-ginecologie, printr-o investiție care va depăși 40 de milioane de euro; construim alte două spitale noi, de Psihiatrie – o investiție de aproximativ  șase milioane de euro și Oncologie – o investiție de aproximativ patru milioane de euro. Am rea­lizat proiecte de peste cinci mi­lioane de euro pentru Cardiolo­- gie și extinderea Spitalului Județean. Noua clădire TBC, din cartierul Grădiște, este un semnal al schimbării în bine. Iar aparatul RMN cumpărat anul acesta de Consiliul Județean din banii comunității salvează vieți! Tot anul acesta s-a finalizat și cel mai mare proiect al socie­tății civile în domeniul sanitar, pentru modernizarea totală a Secției Infecțioase Copii.
În infrastructură am depus proiecte în valoare de peste 80 de milioane de euro, pe fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru modernizarea drumurilor transfrontaliere și a unor drumuri județene cu impact asupra a 300.000 de arădeni. Realizăm proiectul de finalizare a șoselei de Centură a Munici­piului Arad, în valoare de 35 de milioane de euro. Domnul vice­președinte Sergiu Bîlcea s-a pre­- ocupat intens de acest domeniu.  Anul 2017 a fost anul în care am readus în prim-plan turismul arădean, am investi în stațiunea de interes județean Ghioroc și în tabăra de la Căsoaia. Mulțumesc doamnei vicepreședinte Claudia Boghicevici pentru implicarea totală în această direcție. De asemenea, am crescut calitatea și diversitatea activităților culturale. Pregătim proiecte importante pentru Anul Centenar, care ne dorim să marcheze contribuția Aradului la Marea Unire. Relațiile internaționale ale județului nostru au cunoscut o altă anvergură în anul care se încheie, am revitalizat legăturile cu Italia, China, Polonia, Republica Moldova, Serbia și Ungaria”, a susținul președintele CJA.
O realizare importantă pentru Arad a fost reluarea curselor de pe Aeroportul Internațional Arad, cu zboruri charter pe litoralul turcesc. „Activitățile noastre s-au diversificat în anul 2017, instituțiile noastre subordonate s-au consolidat. Îi felicit pe angajații și colaboratorii noștri, pe consili­erii județeni și locali, pe domnii și doamnele primar, pe oamenii implicați în proiecte, pe toți colegii mei care au reușit să genereze entuziasm și creștere calitativă în comunitățile lor. Le mulțumesc cetățenilor județului Arad pentru încredere și colaborare! În calitate de preșe­- dinte al Consiliului Județean, vă doresc tuturor sărbători binecuvântate, pace în suflet, un an nou bun, prosper, cu sănătate. La mulți ani cu bucurie!” , a trans­mis Iustin Cionca, preşedintele CJA, ca mesaj pentru arădeni.

Recomandările redacției