SANYO DIGITAL CAMERAÎnalta Curte de Casaţie şi Jus­tiţie (ÎCCJ) a dat curs cererii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care cerea stabilirea unui termen cât mai apropiat pentru soluţionarea dosarului Iohannis. Asta, după ce în primăvara anului trecut ANI a constatat că primarul Sibiului s-ar afla în stare din incompatibilitate din cauză că avea şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.  A urmat un proces, iar în septembrie 2013, raportul ANI a fost desfiinţat de Curtea de Apel Alba, care i-a dat astfel câştig de cauză primarului. ANI a făcut însă recurs, ÎCCJ stabilind iniţial că prima înfăţişare va avea loc anul viitor. Recent, reprezentanţii agenţiei au făcut o solicitare pe adresa instanţei supreme solicitând ca mai multe dosare, printre care şi cel al candidatului Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale să fie judecate cu celeritate, iar ÎCCJ a stabilit ca prima înfăţişare să aibă loc astăzi.
În aceste condiţii, s-a dat din nou apă la moară acelor scenarii care vorbesc despre o posibilă blocare a candidaturii lui Iohannis, prin intermediul justiţiei, dar şi despre o posibilă retragere din cursă a candidatului PSD. Conform Mediafax, Klaus Iohannis a declarat că se bucură că s-a fixat un termen rapid, pentru a se „rezolva o temă care este în mod fals folosită”. „Îmi exprim speranţa ca, odată cu clarificarea acestui subiect, campania electorală să nu mai fie viciată prin folosirea unor astfel de atacuri”, susţine Iohannis, care promite că va respecta decizia justiţiei, indiferent care va fi aceasta.
În ceea ce-i priveşte, politicienii arădeni, atât cei care-l susţin pe primarul Sibiului, cât şi cei care se află în tabăra opusă, cred că acesta ar trebui să candideze. „Nu poate să-l oprească nimeni din această cursă. Cred că trăim într-un stat de drept şi nimeni nu poate face aşa ceva. Şi domnul Iohannis are aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii acestei ţări, având astfel şi dreptul de a se apăra în faţa instanţei. Nu poate să vină nimeni să urgenteze rezolvarea dosarului cu încălcarea acestui drept. Din punctul meu de vedere, termenul anunţat acum este prea scurt pentru a-i permite să-şi exercite dreptul la apărare”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreşedintele PDL Arad. În conti­nuare, acesta a ţinut să sublinieze faptul că Iohannis a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Alba, astfel încât şansele ca ÎCCJ să ia o decizie nefavorabilă sunt mici. „O curte de apel este o instanţă superioară, unde sunt judecători foarte buni. Cred că şi ÎCCJ va da aceaşi soluţie. În plus, mâine (astăzi) e prima înfăţişare şi nu cred că se va decide ceva acum. Oricum, modul în care ANI a interpretat legea, nepermiţând unui primar să reprezinte interesele comunităţii într-o regie locală nu este normal. Spun asta şi în calitate de fost primar”, afirmă Cionca.
Căprar vrea un contracandidat puternic pentru Ponta
În ceea ce-l priveşte, Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, suţine că justiţia trebuie să-şi facă datoria, dar că şi-ar dori ca Iohannis să poa­tă candida. „Din punctul meu de vedere, justiţia trebuie să se pronunţe. Mi-aş dori să poată fi lăsat să candideze, pentru ca Victor Ponta să poată câştiga alegerile prezidenţiale fără să se spună că a devenit preşedinte pentru că nu a avut un contracandidat puternic. Personal, nu pot să mă pronunţ dacă Klaus Iohannis a încălcat sau nu legea, aşa că aşteptăm ca instanţa să-şi spună cuvântul”, este de părere Căprar.
Cei din Alianţa Creştin Liberală sunt optimişti
„Nu avem nicio emoţie pentru mâine (astăzi-n.n.). De altfel, Curtea Constituţională a şi validat candidatura  lui Klaus Iohannis”, a punctat, laconic, Gheorghe Falcă, preşedintele PDL Arad.  În aceeaşi cheie încrezătoare este şi un alt democrat-liberal şi anume, Adrian Ţolea.
„Mâine (astăzi-n.n) este termenul de judecare a recursului depus de ANI, iar acest fapt, dintr-un punct de vedere este un lucru bun. Pe de altă parte, instanţa poate să păstreze decizia  de la  Alba-Iulia sau să res­pingă recursul ori să dea un alt termen.  Aşteptăm cu încredere pentru că şi deciziile anterioare  au confirmat că avem dreptate. Mai mult decât atât, legislaţia europeană chiar încurajează participarea membrilor administraţiei locale în aceste regii de interes regional. Pe acest posibil precedent toţi primarii din ţară care fac parte din consiliile de administraţie ar trebui să fie declaraţi incompatibili”, a spus  prim-vicepreşedinte PDL Arad.  Din tabăra liberală arădeană starea de spirit care ni s-a transmis este una de optimism moderat. „Sperăm într-o confirmare a verdictului instanţei de la Alba-Iulia şi toate datele ne fac să credem că  vom avea o decizie favorabilă. Pe de altă parte nu putem să nu remarcăm viteza suspectă cu care acest caz a intrat pe rol, aşa dintr-o dată, după o aşteptare de un an şi patru luni”, a punctat senatorul Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad.  Aşadar, astăzi sunt şanse să aflăm un răspuns definitiv în dosarul Iohannis. Dar tot aşa de bine ne-am putea trezi şi cu o amânare.
Gabriel Constantinescu
Lucian Şerban

Recomandările redacției