Măsurile de relaxare fiscală, criticate de oponenţii fostului Guvern şi-au arătat roadele la nivelul judeţului Arad. Deşi anumite dări percepute de stat au scăzut, nivelul încasărilor a crescut, potrivit unui raport al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad. Reprezentanţii AJFP Arad susţin că anul trecut la bugetul general consolidat s-au colectat venituri însumând 1.682.197.000.  „Datorită mobilizării personalului,  a întregului aparat fiscal, am avut încasări substanţiale în cursul anului 2015, în creştere cu 13 puncte procentuale faţă de anul fiscal anterior. Comparativ cu anul 2014, când am avut încasări de  1.488.666.000 lei, în 2015, valoarea încasărilor a crescut la 1.682.197.000 lei”, susţine Marius Drăgănescu, şeful AJFP Arad.

Mai mult, trebuie spus că luându-se în considerare programul de încasări stabilit de la nivel central şi regional, Fiscul arădean a reuşit din nou o depăşire a programului cu 6,11%. „Specific unei administraţii fiscale moderne, majoritatea contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare dând dovadă de conştiinţă fiscală. Însă, atunci când se înregistrează arierate bugetare recurgem la aplicarea măsurilor de executare silită. În acest sens, cu toate că suntem conştienţi de greutăţile financiare prin care trec mulţi operatori economici, avem obligaţia să întreprindem toate măsurile de executare silită, în vederea recuperării datoriilor înregistrate la bugetul general consolidat al statului”, a ţinut să precizeze Drăgănescu.
În continuare, şeful AJFP Arad a ţinut să precizeze că factorii care au contribuit la realizarea nivelului actual de colectare a veniturilor bugetare au fost îmbunătăţirea disciplinei fiscale, prin creşterea gradului de conformare voluntară la plată a contribuabililor; derularea cu promptitudine şi eficienţă a măsurilor de executare silită (emiterea de somaţii, popriri de conturi, popriri terţi, sechestre bunuri mobile şi imobile); iar acţiunile de inspecţie şi control susţinute ale activităţii de inspecţie fiscală şi au fost orientate către domeniile de mare risc. „Rezultatele pozitive înregistrate la colectarea veniturilor bugetare s-au realizat în condiţiile în care au fost adoptate o serie de măsuri de relaxare fiscală care au influenţat nivelul colectării, respectiv scăderea CAS cu 5 puncte procentuale; neimpozitarea profitului reinvestit; diminuarea taxei «pe stâlp» de la 1,5% la 1%; scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, aici facem precizarea că nu doar alimentele au beneficiat de o cotă redusă de TVA dar şi băuturile non-alcoolice, animalele şi păsările din specii domestice, seminţele şi ingredientele ali­- mentare, serviciile de restaurant şi catering. Din aceste motive, plusul de venituri este, în principal, consecinţa nemijlocită a acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale şi de aplicare promptă a măsurilor de executare silită. De altfel, evoluţia gradului de conformare pe categorii de contribuabili atestă fără dubii faptul că veniturile suplimentare din 2015 s-au înregistrat în zone recunoscute ca având un potenţial evazionist ridicat”, a mai spus Drăgănescu. Astfel, trebuie spus că s-au intensificat acţiunile de inspecţie fiscală la contribuabili identificaţi cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, selectaţi în baza analizei de risc. „Rezultatele acestor controale se cuantifică atât prin stabilirea de sume suplimentare, cât şi prin diminuarea pierderilor fiscale înregistrate de contribuabili, cu consecinţă directă în creşterea nivelului sumelor declarate cu titlu de impozit pe profit. De asemenea, au fost intensificate controalele privind combaterea subdeclarării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. Pe cale de consecinţă au fost vizaţi în mod special contribuabilii care prezintă risc fiscal ridicat privind nedeclararea sau subdeclararea veniturilor din salarii şi/sau de natură salarială, prin efectuarea de inspecţii fiscale parţiale la contribuabilii selectaţi. Aspectele prezentate mai sus influenţează pozitiv şi nivelul realizărilor la bugetele contribuţiilor de asigurări sociale”, a încheiat Drăgănescu.

Recomandările redacției