Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele executiv al PSD spunea, zilele trecute, când îi cerea lui Liviu Dragnea să „facă un pas lateral”, după condamnarea cu care s-a ales, că „împăratul este gol” şi că partidul „se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochii închişi către prăpastie”. Extrapolând, dacă Curtea Constituţională a României (CCR) va decide că alegerile pentru funcţia de primar trebuie organizate în două tururi, se va vedea adevărata valoare a candidaţilor. După cum toată lumea ştie, votul într-un singur tur este extrem de favorabil primarului pe funcţie, care nu trebuie decât să fi făcut câte ceva pentru comuna, oraşul sau municipiul pe care-l păstoreşte şi să se prezinte în faţa alegătorilor. În situaţia în care se organizează un singur tur şi opozantul cel mai bine plasat va avea un alibi perfect, putând să spună că nu el este vinovat de pierderea alegerilor, ci sistemul electoral, pentru că în două tururi ar fi reuşit cu siguranţă să învingă.

În situaţia în care judecătorii de la CCR vor decide să schimbe regulile îm timpul jocului, ceea ce din punctul meu de vedere nu este tocmai moral, dar este în schimb bine pentru democraţie că unităţile administrativ teritoriale vor avea primari reprezentativi, actualii primari nemaibeneficiind de niciun avantaj care să le permită într-un fel să fure startul. Se va vedea clar dacă „împăratul este gol” sau dacă este îmbrăcat aşa cum scrie la carte. La fel se întâmplă şi în cazul principalului contracandidat. Ai reuşit să te clasezi pe locul al doilea, dar nu este suficient. Scopul principal al fiecărei persoane înscrisă în cursa electorală ar trebui să fie să câştige alegerile. Sigur, mai pot exista şi scopuri secundare, să îşi încerci puterile cu partidul din care faci sau ai făcut parte, dar care a preferat pe altcineva, iar în cazul unui eşec al respectivului partid să te întorci pe cai mari, să încerci să tragi lista de consilieri locali sau să îşi asiguri măcar un loc de consilier local, să îţi faci puţină publicitate care să te ajute în profesie şi aşa mai departe.

După cum spuneam, din punctul meu de vedere nu ar fi tocmai corect să se schimbe modul de desfăşurare al alegerilor cu câteva zile înainte de campania electorală, dar nici actualul sistem nu este unul corect. Potrivit presei centrale, care a analizat componenţa CCR, există premisele să avem alegeri în două tururi. Mai mult, site-ul dcnews.ro scria că în Ministerul de Finanțe se lucrează la un proiect pentru rectificarea bugetului pentru alegerile locale, în sensul în care Guvernul se pregăteşte pentru două tururi.

CCR îşi va anunţa decizia pe 4 mai, iar la începutul lunii iunie s-ar putea să vină momentul adevărului pentru mulţi aleşi, inclusiv pentru primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Pe lângă bilele albe pe care le-a strâns în cei 12 ani de când a fost ales,are şi multe, multe bile negre. Pe lângă faptul că există anumite informaţii cum că Agenţia Naţională de Integritate l-ar avea în vizor, nerealizările sale sunt vizibile, după cum la fel de vizibile sunt şi pistele de biciclete amplasate după ureche, bordurile puse fără rost, băncile la preţ de Logan amplasate pe strada Meţianu şi porţile cumpărate cu vreo 3.000 de lei bucata pentru a fi amplasate, fără nicio noimă, fără niciun gust, fără niciun sens, prin parcurile din municipiu. Dacă mă întrebaţi pe mine, orice şef de birou, serviciu, direcţie, instituţie, care a dat undă verde pentru o astfel de investiţie, a doua zi ar fi trebuit dat afară…

Recomandările redacției