Maroc – Spania  3-0 (pen) (0-0)  (Optime 7)

  • 6 decembrie 2022, ora 17:00
  • Doha, „Education City Stadium“
  • Au marcat penalty-urile de departajare: Sabiri, Ziyech, Hakimi
  • Au ratat penalty-urile de departajare: Benoun / Sarabia, Soler, Busquets
  • Cartonașe galbene: Saiss / Laporte
  • Maroc: Bono – Hakimi, Aguerd (84. El Yamiq), Saiss (cpt), Mazraoui (82. Attlat-Allal) – Ounahi (120. Benoun), Amrabat, Amallah (82. Cheddira) – Ziyech, En Nesyri (82. Sabiri), Boufal (66. Ez Abde). Antrenor: Walid Regragui.
  • Spania: Simon – Llorente, Rodri, Laporte, Alba (98. A. Balde) – Gavi (63. Soler), Busquets (cpt), Pedri – Olmo (98. A. Fati), Asensio (63. Morata), F. Torres (75. N. Williams, 118. Sarabia). Antrenor: Luis Enrique.
  • Arbitri: Central: Fernando Rapallini (Argentina) / Asistenți: Juan Pablo Belatti (Argentina), Diego Bonfa (Argentina) / Oficial 4: Raphael Claus (Brazilia) / VAR: Mauro Vigliano (Argentina), Nicolas Gallo (Columbia), Nicolas Taran (Uruguay), Julio Bascunan (Chile) 

Marocul a produs în această seară probabil cea mai mare surpriză a Campionatului Mondial de până acum, ținând cont că victoria obținută împotriva Spaniei, vine în faza eliminatorie. Există voci care pun înfrângerea Spaniei pe seama unei intervenții divine sau cel puțin reglatorii din partea legilor Universului, pentru felul în care ibericii și-au „apărat“ șansele în ultima partidă din grupă, când înfrângerea din fața Japoniei a trimis Germania acasă. Însă, în lipsa unor dovezi palpabile care să dovedească o intervenție supranaturală în desfășurarea meciurilor de fotbal, explicațiile ar trebui căutate mai degrabă în teren. Acolo Spania a eșuat în a transforma posesia în ocazii. Posesia, așa cum o spunea și Pep Guardiola, este o tactică defensivă în sine, pentru că îți permite ca având mingea în trei sferturi din timp, să nu te expui pericolului de a primi gol. Însă în fața unei echipe care îți acceptă această tactică, posesia se transformă dintr-o armă în bumerang, dacă nu de completată de forță de penetrare, idei sau trasee neașteptate ori execuții și procedee tehnice prin care jucătorii să își depășească individual adversarii. Spania a pasat 120 de minute de-a latul terenului, așteptând ca în apărarea Marocului să se întâmple ceva; nu s-a întâmplat nimic. Nord-africanii și-au păstrat organizarea, disciplina, concentrarea și spiritul de luptă, fiind mai mult decât mulțumiți să ducă meciul spre loteria penalty-urilor. Ba mai mult, au avut și câteva șarje periculoase, care dacă ar fi fost gestionate cu mai mult sânge rece și cu mai multă calitate, ar fi încheiat meciul mai repede. Ratările lui Cheddira au prelungit suspansul dar n-au schimbat deznodământul. Spre deosebire de croați, care ieri, într-o situație similară, și-au pus în evidență experiența, spaniolii au părut că nu reușesc să gestioneze eșecul de a nu fi reușit să câștige meciul în 120 de minute și au clacat în fața presiunii; sau mai corect spus, au făcut-o Sarabia și Soler, pentru că Busquets s-a plasat în extrema cealaltă; zâmbetele și mimica sa exagerat de relaxată de dinaintea executării penalty-ului, s-au întors împotriva sa. În partea cealaltă, la marocani s-a văzut faptul că au în lot componenți care știu cu ce se mănâncă meciurile mari. Sabiri (Sampdoria) și Ziyech (Chelsea) au completat intervențiile magistrale ale portarului Bono iar Achraf Hakimi, copilul Realului ocolit de Luis Enrique la selecții, a pus cireașa de pe tort, transformând penalty-ul decisiv cu o scăriță, care i-a aruncat în delir suporterii marocani.

Portugalia – Elveția  6-1 (2-0)  (Optime 8)

  • 6 decembrie 2022, ora 21:00
  • Al Daayen, „Lusail Stadium“
  • Au marcat: G. Ramos (18, 51, 67), Pepe (33), Guerreiro (55), Leao (90+1) / Akanji (58)
  • Cartonașe galbene: Schar, Comert
  • Portugalia: D. Costa – Dalot, Pepe (cpt), Dias, Guerreiro – B. Silva (81. Neves), Carvalho, Otavio (74. Vitinha) – B. Fernandes (87. Leao), G. Ramos (74. Horta), Joao Felix (73. C. Ronaldo). Antrenor: Fernando Santos
  • Elveția: Sommer – E. Fernandes, Akanji, Schar (46. Comert), R. Rodriguez – Freuler (54. Zakaria), Xhaka (cpt) – Shaqiri, Sow (54. Seferovic), Vargas (66. Okafor) – Embolo (89. Jashari). Antrenor: Murat Yakin
  • Arbitri: Central: Cesar Ramos (Mexic) / Asistenți: Alberto Morin (Mexic), Miguel Hernandez (Mexic) / Oficial 4: Istvan Kovacs (România) / VAR: Drew Fischer (Canada), Massimiliano Irrati (Italia), Ciro Carbone (Italia), Pol van Boekel (Țările de Jos)

„Cea mai echilibrată optime“ s-a dovedit a fi doar un galop de sănătate pentru naționala Portugaliei, care a dezintegrat realmente Elveția. Fernando Santos a luat o decizie extrem de contestată de mulți fani ai ibericilor înainte de meci, aceea de a-l lăsa pe Cristiano Ronaldo pe banca de rezerve, decizie care însă se va dovedi de-a dreptul genială, deoarece înlocuitorul acestuia, Goncalo Ramos, a reușit nici mai mult nici mai puțin decât un hattrick. N-a fost singurul moment special al meciului: golul de 2-0 a fost marcat de veteranul Pepe, care la aproape 40 de ani (îi va împlini în februarie) a arătat la ce sunt buni și bătrânii. A marcat și Rafa Guerreiro, a făcut-o și colegul său de club din naționala Elveției, Akanji, iar tabela a fost închisă în mare stil de Leao. Doar Cristiano Ronaldo, intrat în minutul 73 pe teren, n-a reușit să marcheze; sau mai exact a făcut-o, dar golul său a fost anulat pentru ofsaid. Dincolo de glumele și ironiile specifice comunicării din social media, valoarea și statutul lui Cristiano Ronaldo sunt incontestabile însă pare că fără prezența sa intimidantă în teren, fără presiunea jucătorilor (fie și inconștientă) de a-i sluji obsesiei sale de a bate recorduri în materie de reușite personale, Portugalia este cu adevărat o echipă incredibil de periculoasă. Referitor la Elveția, nu sunt multe de spus decât că adversara României din preliminariile pentru Euro 2024 a părut că și-a epuizat toate resursele fizice și mentale în faza grupelor, rezistența sa prăbușindu-se precum un castel de nisip după primul gol al Portugaliei, moment în care elvețienii au început deja să se gândească la lungul drum spre casă.

Odată cu încheierea partidelor din această seară, avem finalizat programul complet al sferturilor de finală, care arată astfel:

  • Vineri, 9 decembrie, ora 17:00  Croația – Brazilia
  • Vineri, 9 decembrie, ora 21:00  Țările de Jos – Argentina
  • Sâmbătă, 10 decembrie, ora 17:00  Maroc – Portugalia
  • Sâmbătă, 10 decembrie, ora 21:00  Anglia – Franța

Recomandările redacției