Japonia – Costa Rica  0-1 (0-0)  (Grupa E)

 • 27 noiembrie, ora 12:00
 • Ar-Rayyan, „Ahmad Bin Ali Stadium“
 • Au marcat: Fuller (81)
 • Cartonașe galbene: Yamane. Itakura, Endo / Contreras, Borges, Calvo
 • Japonia: Gonda – Yamane (62. Mitoma), Itakura, Yoshida (cpt), Nagatomo (46. Ito) – Endo, Morita – Doan (67. Ito), Kamada, Soma (92. Minamino) – Ueda (46. Asano). Antrenor: Hajime Moriyasu.
 • Costa Rica: Navas (cpt) – Waston, Duarte, Calvo, Oviedo – Fuller, Borges (89. Salas), Tejeda, Torres (64. Aguillera) – Campbell (90+5. Chacon), Contreras (64. Benetta) . Antrenor: Luis Suarez.
 • Arbitri: Central: Michael Oliver (Anglia) /  Asistenți: Stuart Burt (Anglia), Simon Peter Bennett (Anglia) / Oficial 4: Maguette N’Diaye (Senegal) / Rezervă asistent: Malick El Hadj Samba (Senegal) / VAR: Jerome Brisard (Franța), Benoit Millot (Franța), Cyrill Gringore (Franța), Adil Zourak (Maroc) / Rezervă VAR: Nicolas Danos (Franța)

A doua duminică a Mondialului a început cu un rezultat neașteptat, Costa Rica reușind să învingă Japonia, la capătul unui meci interesant, cu accente dramatice în partea secundă. În prima repriză costaricanii au contracarat principalele arme ale samurailor (disciplină, agresivitate, viteză), lăsându-le acestora inițiativa și apărându-se aglomerat în propria treime. Japonia n-a reușit să atace eficient pozițional, asta și pentru că nici ea, la rândul ei, n-a riscat foarte mulț, ținând destul de mulți oameni în spatele mingii, pentru a preveni eventualele contraatacuri ale americanilor. A rezultat un joc anost din punct de vedere al spectacolului, cei doi portari neavând nicio emoție pe parcursul primelor 45 de minute. Repriza secundă aduce o abordare mai riscantă a japonezilor, care măresc ritmul, aduc mai mulți oameni în zona careului advers și, pe cale de consecință apar primele ocazii. Morita ia o acțiune pe cont propriu și determină prima intervenție a lui Navas. Două minute mai târziu Asano reia slab cu capul dintr-o poziție foarte bună, liber în careul advers. Japonezii par a fi găsit în acțiunile personale modalitatea eficientă de a desface blocul defensiv al costaricanilor dar finalizările sunt imprecise de fiecare dată. Și, așa cum se întâmplă de multe ori în fotbal, în ciuda dominării cvasi-totale a samurailor, golul cade în poarta cealaltă. După o fază fixă, Yoshida pierde o minge la 18 metri de propria poartă, în fața lui Tejeda, acesta pasează rapid la Fuller, care are o execuție de finețe, trimițând mingea la colțul lung! Fanii samurailor, în loc să fie descumpăniți, dublează nivelul decibelilor încurajărilor. Favoriții însă în teren par a nu mai avea luciditatea de a găsi soluții iar „los ticos“ se apără cu cerbicie. Navas face minuni în minutul 89 când Ito sparge flancul drept al apărării adverse, îl găsește pe Kamada liber în careu dar portarul costarican respinge incredibil cu piciorul. Niponii încep să arunce la disperare mingile în careu dar centrările la înălțime sunt pradă ușoară pentru defensiva americanilor iar meciul se încheie cu o mare surpriză în contextul rezultatelor din prima etapă. Costa Rica face un nesperat cadou Germaniei și începe să spere ea însăși la minunea calificării. Japonezii, după ce păreau aproape calificați în urma victoriei cu Germania, se văd acum într-o poziție extrem de dificilă cu doar 3 puncte și meci cu Spania în ultima etapă.

Belgia – Maroc  0-2 (0-0)  (Grupa F)

 • 27 noiembrie, ora 15:00
 • Doha, „Al Thumama Stadium“
 • Au marcat: Sabiri (73) / Aboukhall (90+2)
 • Cartonașe galbene: Onana / Sabiri
 • Belgia: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Castagne – Meunier (81. Lukaku), Onana (60. Tielemans), Witsel,  T. Hazard (73. Trossard) – De Bruyne, Batshuayi (73. De Ketelaere), E. Hazard (cpt (60. Mertens). Antrenor: Roberto Martinez
 • Maroc: Munir  – Hakimi (68. Sabiri), Aguerd, Seiss (cpt), Mazraoui – Amrabat – Aounahi (78. El Yamiq), Amallah (68. Attiat-Allal) – Ziyech, Er Nesyri (73. Hamdallah) , Boufal (73. Aboukhlal). Antrenor: Walid Regragui.
 • Arbitri: Central: Cesar Ramos (Mexic) / Asistenți: Alberto Morin (Mexic), Miguel Hernandez (Mexic) / Oficial 4: Yoshimi Tamashita (Japonia) / Rezervă asistent: Neuza Back (Brazilia) / VAR: Fernando Guerrero (Mexic), Nicolas Gallo (Columbia), Kathryn Nesbitt (SUA), Armando Villarreal (SUA) / Rezervă VAR: Kyle Atkins (SUA)

Al doilea meci al zilei s-a încheiat cu o surpriză doar pentru cei care n-au văzut partida. Marocul a învins Belgia la capătul unei înfruntări în care a fost echipa mai bună, mai bine așezată în teren, care a arătat mai multă calitate și claritate în acțiunile de atac și care s-a văzut că are un plan bine conturat. Marocanii s-au apărat foarte organizat dar în același timp inteligent, făcând un presing foarte bine structurat la distanță mare de careul propriu, astfel că zona periculoasă din fața porții lui Munir a fost rar pusă sub presiune. Pe fază de posesie, echipa africană a fost foarte coerentă în exprimare, cu trasee clar stabilite, combinații rapide și finalizări periculoase imediat ce se ivea prima oportunitate. În plus marocanii au speculat excelent gravele probleme de organIzare defensivă ale belgienilor, la fazele fixe. În prima repriză Zyech a trimis din lateral dreapta o minge direct în plasa porții lui Courtois dar portarul belgian a fost salvat de intervenția VAR, care a considerat că Saiss, aflat pe direcția mingii, deși n-a atins balonul, i-a obturat vederea portarului belgian. În repriza secundă însă, scenariul s-a repetat pe flancul stâng, executantul fiind Sabiri. Courtois a fost din nou surprins la colțul scurt și de data asta nu l-a mai salvat nimeni. Belgienii n-au avut replică. Pe tot parcursul meciului, echipa europeană a arătat o crasă lipsă de inspirație la construcție și totala inexistență a unor trasee și combinații lucrate la antrenamente. În aceste condiții, totul a depins de sclipirile individuale ale lui Kevin de Bruyne și Eden Hazard, care însă n-au reușit să creeze decât o singură fază periculoasă, încheiată cu un șut al primului, parat de Munir. Introducerea în avanposturi pe final, a unui Lukaku evident nepregătit, aruncarea mingilor la disperare către acesta, a trădat lipsa totală de idei în angrenajul lui Roberto Martinez. Și, ca lucrurile să fie lămurite definitiv, în al doilea minut al prelungirilor, marocanii au ieșit din nou din apărare cu o fluiditate dezarmantă, iar contraatacul devastator a fost finalizat imparabil, sub bară, de o altă rezervă, Aboukhall. Finalul a găsit zecile de mii de marocani din tribune, în delir total. Echipa lor are 4 puncte după meciurile cu Belgia și Croația! Cine ar fi crezut asta la startul turneului?!

Croația – Canada  4-1 (2-1)  (Grupa F)

 • 27 noiembrie, ora 18:00
 • Ar-Rayyan, „Khalifa International Stadium“
 • Au marcat: Davies (2) / Kramaric (36, 70), Livaja (44), Majer (90+4)
 • Cartonașe galbene: Lovren, Modric / Buchanan, Miller
 • Croația: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric (cpt) (86. Pasalic), Brozovic, Kovacic (86. Majer) – Livaja (60. Petkovic), Kramaric (73. Vlasic), Perisic (86. Orsic). Antrenor: Zlatko Dalic.
 • Canada: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Laryea (62. Hoilett), Hutchinson (cpt) (72. Adekugbe), Eustaquio (46. Kone), Davies – Buchanan, Larin (46. Osorio), David (72. Cavallini). Antrenor: John Herdman
 • Arbitri: Central: Andres Matonte (Uruguay) / Asistenți: Nicolas Taran (Uruguay), Martin Soppi (Uruguay) / Oficial 4: Kevin Ortega (Peru) / Rezervă asistent: Jesus Sanchez (Peru) / VAR: Mauro Vigilano (Argentina), Leodan Gonzalez (Uruguay), Gabriel Chade (Argentina), Juliom Bascunan (Chile) / Rezervă asistent: Diego Bonfa (Argentina)

70 de secunde le-au trebuit canadienilor să pedepsească adormita apărare croată, care l-a lăsat pe Buchanan să centreze iar pe Davies să apară singur și nestingherit între fundașii centrali și să reia imparabil cu capul în plasă. În continuare, canadienii vor continua să fie mai agresivi, mai rapizi și mai direcți, dând impresia că există o mare diferență de energie între cele două echipe. Răspunsul croaților a fost acela de a încerca să așeze jocul, printr-o posesie prelungită, destul de lentă, menită să taie elanul și avântul canadienilor. Cel mai de efect în direcția asta ar fi fost un gol dar reușita lui Kramaric este anulată pentru ofsaid la Livaja. Croația își impune însă tot mai pregnant punctul de vedere la mijlocul terenului și același Livaja subliniază o perioadă bună de joc a europenilor printr-o mare ocazie, dar Borjan reușește să  respingă în corner. Un minut mai târziu însă goalkeeperul canadian nu mai are ce face la șutul din unghi al lui Kramaric, care aduce culoarea în obrajii Croației. Balcanicii întineresc de-a dreptul în finalul reprizei, când o acțiune rapidă în fața careului canadian, este încheiată de un șut impecabil al lui Livaja, care își aduce echipa în avantaj. Până la finalul reprizei, croații au avut chiar 2-3 oportunități să facă 3-1, canadienilor topinduli-se tot entuziasmul din startul meciului. Repriza secundă începe aproape la fel ca prima dar noul intrat Osorio ratează de puțin ținta. Croații răspund însă mult mai repede și Kramaric ratează incredibil singur din mijlocul careului, prilejundu-i lui Borjan o intervenție excelentă. Meciul continuă spectaculos: Livakovic deviază in extremis peste poartă șutul excelent al lui David. Croații fac un pas în spate însă doar pentru a juca foarte bine la intercepție și a declanșa contraatacuri foarte rapide. Unul dintre acestea este finalizat cu golul lui Kramaric, care găsit liber în extremitatea dreaptă a careului a fentat ușor și a trimis simplu cu latul la colțul lung. Croații au gestionat apoi foarte bine finalul de meci, în care canadienii n-au mai avut nicio șansă de a se apropia periculos de poarta lui Livakovic, iar Majer a făcut 4-1 pe contraatac. Canada nu mai are nicio șansă de calificare mai departe în timp ce Croația și Belgia aparent vor juca un meci decisiv pentru calificare, în condițiile în care pare greu de crezut că Marocul ar putea să se împiedice de Canada.

Spania – Germania  1-1 (0-0)  (Grupa E)

 • 27 noiembrie, ora 21:00
 • Al Khor, „Al Bayt Stadium“
 • Au marcat: Morata (62) / Fullkrug (83)
 • Cartonașe galbene: Busquets / Kehrer, Goretzka, Kimmich
 • Spania: U. Simon – Carvajal, Rodri, Laport, Alba (82. Balde) – Gavi (66. N. Williams), Busquets (cpt), Pedri – Olmo, Asensio (66. Koke), F. Torres (54. Morata). Antrenor: Luis Enrique
 • Germania: Ter Stegen –  Kehrer (70. Klostermann), Sulle, Ruduger, Raum (87. Schlotterbeck) – Goretzka, Kimmich, Gundogan (70. Sane) – Muller (70. Fullkrug), Gnabry (85. Hofmann), Musiala. Antrenor: Hansi Flick
 • Arbitri: Central: Danny Makkelie (Țările de Jos) / Asistenți: Hessel Steegstra (Țările de Jos), Jan de Vries (Țările de Jos) / Oficial 4: Istvan Kovacs (România) / Rezervă asistent: Vasile Marinescu (România) / VAR: Paulus van Boekel (Țările de Jos), Massimiliano Irrati (Italia), Taleb Al Marri (Qatar), Paolo Valeri (Italia) / Rezervă VAR: Mihai Artene (România)

Derby-ul serii, dintre Spania și Germania a fost, din punct de vedere al intensității, demn de o finală. Într-adevăr, meciul n-a fost foarte spectaculos prin prisma numărului de ocazii și al ritmului de joc (puține finale sunt așa) dar bătălia tactică, tensiunea, duelurile pentru minge, spațiile comprimate, execuțiile care trădau calitatea de top a jucătorilor și, peste toate, senzația că în orice moment, indiferent de locul unde se desfășura faza, poate „exploda“ ceva deosebit, au fost ingredientele care au făcut din acest meci un adevărat regal. Cele două echipe au jucat destul de prudent, asta și pentru că pentru ambele, în acest meci, era mult mai mult de pierdut decât de câștigat. Da, Spania era calificată matematic cu o victorie însă o înfrângere îi aducea probleme serioase ținând cont de cât de incomod e adversarul din ultimul meci (Japonia). Germania pe de altă parte, nu era sigură de calificare nici cu o victorie dar o înfrângere, mai ales una la scor, ar fi lăsat-o fie la mâna Spaniei pentru ultimul meci, fie aproape fără șanse. Așa însă, cu remiza fixată pe tabelă la finalul meciului, Spania mare are nevoie de un punct pentru calificare, în ultimul meci cu Japonia, iar Germania trebuie să învingă Costa Rica, de preferat la mai mult de un gol diferență și să spere totuși că Japonia nu va face vreo mare surpriză, învingând Spania. Din acest motiv, cele două echipe au fost preocupate mai mult să-și securizeze spatele. Spania a practicat același joc de posesie prelungită, a fost periculoasă în ultima treime dar n-a atacat supranumeric. Germania a abandonat ideea de a fi o copie a Spaniei și a mizat totul pe rigoare, agresivitate, disciplină tactic și un joc cânt mai simplu și direct în atac. Jordi Alba a trăsnit bara în primele minute ale meciului, cu ajutorul lui Neuer care a deviat mingea, după care Rudiger a avut o ocazie și un gol anulat pentru ofsaid. După pauză Spania a forțat puțin, dovadă introducerea lui Morata în locul lui Torres, o schimbare ce se va dovedi foarte inspirată deoarece atacantul lui Atletico îi va lua fața lui Sule în minutul 62 și va deschide scorul. Din acel moment Germania va fi nevoită să își asume niște riscuri însă a avut șansa ca Spania să nu-i mai pună probleme, schimbarea lui Gavi cu Koke fiind semnalul lui Luis Enrique că apărarea e primordială. Dar ibericii n-au reușit să păstreze avantajul. Au scăpat la marea ocazie a lui Musiala care din poziție excelentă a închis ochii și a tras direct în Unai Simon, dar apoi s-au recunoscut învinși de finalizarea de atacant pur sânge a anti-starului Niclas Fullkrug, care a demonstrat de ce fotbalul modern nu poate înlocui niciodată meseria de număr 9. Mai mult, pe final nemții au pus presiune și puteau da chiar lovitura de grație prin Leroy Sane, care scăpat singur cu Unai Simon, în locul unei finalizări directe a preferat să dribleze portarul și și-a închis unghiul, ratând victoria. Finalul a consemnat mulțumire în tabăra spaniolă respectiv ușurare în cea germană. Totul se joacă în ultima etapă iar cele două favorite ale grupei au cele mai mari șanse la calificare.

Clasamentele grupelor E și F se prezintă astfel:

Cele patru meciuri ale zilei de astăzi, care încheie etapa a 2-a din faza grupelor, sunt următoarele:

 • 12:00  Camerun – Serbia  (Grupa G)
 • 15:00  Coreea de Sud – Ghana  (Grupa H)
 • 18:00  Brazilia – Elveția  (Grupa G)
 • 21:00  Portugalia – Uruguay  (Grupa H)

Recomandările redacției