• Interviu cu primarul comunei, Ioan Nuțu Herbei

Deși este o comună mică, Moneasa este în plină dezvoltare. În cursul săptămânii trecute am efectuat o vizită de documentare, prilej cu care primarul Ioan Nuțu Herbei a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Ne-a vorbit despre proiectele din semestrul doi al anului în curs, după care am plecat împreună pe teren, la Rănușa, Moneasa și în parcul din stațiune.

– Domnule primar, când am venit la dumneavoastră am văzut aproape toate străduțele asfaltate. Ați terminat lucrările de asfaltare din comună?

– Da, am reușit să terminăm asfaltarea tuturor străzilor din comună. De asemenea, am dat în folosință capela mortuară, am înlocuit tot sistemul de iluminat cu leduri și am înființat, un SRL, printr-o hotărâre de consiliu, care să funcționeaze pe lângă Primărie, pentru a-i ajuta pe oamenii din comună la diferite lucrări pe care le au în gospodărie.

– Ce alte proiecte mai aveți?

Trebuie să știți că am depus la Ministerul Dezvoltării două proiecte guvernamentale care se referă la un centru SPA și un parc de aventuri pe o suprafață de aproximativ 14 hectare. În vecinătate, am lăsat o suprafață de zece hectare pentru a fi comercializată persoanelor care vor să-și construiască case de vacanță la noi în comună. Întreaga suptrafață de 24 de hectare se află situată în vecinătatea străzii Pietroasa, în locul denumit „Butușasca”.

Dar cu cadastrarea comunei cum stați?

Am început această operațiune printr-un proiect guvernamental care se referă la terenul agricol aflat în extravilan.

– Din câte am auzit, doriți să faceți și o remiză PSI.

– Da. Este adevărat. Vrem să o ridicăm în curtea Primăriei. Avem și un proiect în acest sens.

Cu nomenclatorul stradal cum stați?

– Pot să vă spun că am procedat la denumirea străzilor și renumărarea tuturor caselor.

– Mulți dintre turiștii cu care am stat de vorbă în ultimul timp susțin că parcul din stațiune va arăta superb peste doi-trei ani, mult mai frumos ca înainte de furtuna din 17 septembrie 2017.

Dezastrul provocat de furtuna de atunci a provocat numeroase bătăi de cap autorităților locale. Centrul civic a fost serios afectat, acoperișurile de pe case au fost luate, arborii doborâți și așa mai departe. În centru stațiunii au fost avariate 35 de mașini, au fost doborâți arbori din parc și a avut loc și o victimă. După stabilirea daunelor produse de furtună, a urmat eliberarea terenului de arborii doborâți, scoaterea cioatelor și pregătirea terenului pentru amenajarea aleilor și plantatul arborilor. În data de 20 mai 2018 a avut loc inaugurarea parcului, dar din păcate, ulterior, am avut surprize…

La ce vă referiți?

– O mare parte dintre arborii plantați s-au uscat nefiind îndeplinite condițiile tehnice atunci când au fost plantați, deși noi am avut un sistem de irigație, pentru ei și gazon. Au fost plantați incorect, gropile nefiind dimensionate în funcție de înălțimea și gradul de dezvoltare al lor.

– Ce ați făcut pentru a rezolva problema?

– Am plantat din nou 92 de arbori. Puieții aceștia sunt mult mai mari și mai dezvoltați și au rădăcini puternice. Se poate vedea că prima firmă care a făcut plantarea a adus niște arbori care nu aveau o rădăcină așa cum trebuie.

Ce specii ați replantat?

– Este vorba despre tuia, tei, platan, pin, catalpă, magnoliu și mesteacăn.

– Vă mulțumim.

Voicu Sida

Recomandările redacției