bodrog

O monografie a satului arădean Bodrogul Vechi, scrisă în urmă cu o sută de ani de cărturarul Petre Ugliş-Delapecica, a fost lansată în comunitatea românilor din Serbia, la Casa de Cultură „Doina“ din Uzdin.

“Scurtă monografie a sătuleţului milenar Bodrogul Vechi” a fost retipărită şi lansată în comunitatea românilor din Republica Serbia, în prezenţa a peste o sută de oameni de cultură din judeţele Arad, Mehedinţi, Timiş şi Caransebeş.

„Lucrarea are o mare importanţă pentru spiritualitatea românească. Ea ne aduce informaţii preţioase despre, printre altele, cel mai vechi aşezământ de cult ortodox atestat documentar în secolul al XI-lea – Mănăstirea Hodroş-Bodrog, situată la 15 kilometri de Arad, în dreapta Mureşului. Dincolo de legenda comentată cu har ştiinţific de cărturarul Petre Ugliş-Delapecica, descoperim date care confirmă din cele mai vechi timpuri atât prezenţa românilor în zonă, cât şi faptul că aceasta a continuat să aibă o activitate monahală neîntreruptă“, a spus Vasile Barbu, organizatorul evenimentului.

Prof. univ. Gheorghe Rancu, cel care a descoperit şi retipărit manuscrisului lui Petre Ugliş-Delapecica, a arătat că prima atestare documentară despre existenţa respectivului lăcaş de cult datează din anul 1177, dar există indicii conform cărora, cu mult înainte ca aceasta să fie construită de localnici, aici îşi zidiseră un sfânt altar câţiva călugări greci ortodocşi.

„Sunt documente în care mănăstirea este menţionată în anii 1213, 1233, 1278, 1293, toponimul Hodoş suferind unele derivaţii. În anul 1446 se generalizează denumirea de Hodoş, iar din anul 1784 i se adaugă Bodrog“, a precizat profesorul Rancu.

Potrivit profesorului Rancu, biserica de azi, construită în stil bizantin triconc, din piatră şi cărămidă romană, datează din a doua jumătate a sec. al XIV-lea, interiorul fiind zugrăvit în anul 1658 cu pictură „a fresco“ de Nicodim Diaconul.

Mânăstirea este renumită în rândul ortodocşilor din Europa datorită unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi a unei permanente şi valoroase expoziţii de artă veche bisericească.

Recomandările redacției