După mulți ani, Steaua a câștigat din nou campionatul în România. Și încă într-o manieră clară, entuziasmantă. Suporterii își vedeau deja favoriții așezându-se din nou la masa bogaților, preliminariile Champions League fiind o simplă formalitate pentru „armada” lui „Reghe”. Gigi Becali urma să fie aclamat la scenă deschisă, cățărat pe bolizii săi de sute de mii de euro, iar MM Stoica să dea lecții de ma­nagement pe la toate ziarele și televiziunile de sport. Ce mai, trebuia să fie o vară „Pac-pac!”
Ceva s-a omis, însă. Că acum vreo cinci ani patronul Stelei fusese prins cu o valiză de bani la el. Cică pentru o premiere specială. În derby-ul Clujului, U. trebuia s-o încurce pe CFR, altfel formația din Ghencea se lingea pe bot de titlu. Așa că Becali s-a dus cu vreo 1,7 milioane de euro cash pe Someș, doar că banii nu au mai ajuns la „șepcile roșii”, ci în posesia Direcției Naționale Anticorupție. Magnatul din Pipera nu și-a ascuns deloc intențiile, ba mai și făcea paradă cu ele, încălcând, la acea vreme, cel puțin legile bunului simț.
De vreo două săptămâni, procurorii au dovedit că s-au încălcat și legile Codului Penal, iar Becali a fost încadrat la corupție și încarcerat. De fapt, anii de închisoare din acest caz s-au contopit cu alții din cel al schimburilor ilegale de terenuri cu MAPN, așa că finanțatorul Stelei va sta la „răcoare” mult și bine.
Dar cu Steaua cum rămâne? Cine și cum îl va convinge pe Platini că România e guvernată de legi mioritice? În țara noastră, trebuie să șpăguiești funcționarul de la Primărie sau de la Finanțe pentru un amărât de act, medicul, ca să te trateze bine, dar și fotbaliștii pentru a nu uita că intră pe teren să probeze că sunt mai buni decât adversarii. Flagrantele de mită sunt la ordinea zilei la români, de ce pentru unul dintre ele trebuie să plătim și altfel decât cu închisoarea?
Nu se cade ca UEFA s-o lase pe Steaua în afara cupelor europene, ci să accepte odată pentru totdeauna că stimularea de origine balcanică nu e totuna cu corupția blamată și pedepsită de ea! De ce mai este nevoie de o anchetă a forului european, când lucrurile sunt limpezi? Da, Becali i-a „corupt” pe jucătorii lui U. Cluj să câștige un meci, bine că nu i-a „corupt” să nu piardă. Alte probleme?
Are una nepătatul Mircea Sandu. Cu ochelarii lui de cal, Mircea Sandu n-a văzut de ani de zile corupţia din campionat, iar acum a apelat la o comisie parlamentară să-i facă o lege prin care să se poată bate cu blaturile la pariuri din fotbal. Mai dăunăzi, „Nașul” condamna implicarea politicului în „ogreada” sa, numai că directivele șefului Platini au fost clare: eradicarea mafiei pariurilor! Dar, ce credibilitate poate avea un astfel de demers când Mircea Sandu l-a trimis la plimbare pe Ştefan Ciobanu, fotbalistul care a avut curaj să spună în Prosport despre blaturile la care a participat? Cum poate să ceară lege împotriva corupţiei din fotbal un om care-l ţine pe banca naţionalei, cu culorile ţării pe el, pe un condamnat penal? Eu zic să ne liniștim și să avem așteptări tot mai mici de la o societate putredă și un fotbal cangrenat.

Recomandările redacției